Undersökning visar: Därför är kvinnliga chefer bättre

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns mängder av egenskaper som anställda önskar att en bra ledare ska ha. Kompetent, samarbetsinriktad och driftig är egenskaper som låg högst upp i en ny undersökning från rekryteringsföretaget Novare.

Men framför allt: chefen ska vara kvinna!

En stor undersökning gjord av marknadsundersökningsföretaget Harris Insights & Analytics visar nämligen att män och kvinnor inte bara är angelägna om att arbeta med kvinnor – de hoppas också bli ledda av fler kvinnor i framtiden.

Kvinnor inspirerar kvinnor

Över hälften sa att de skulle ”föredra att arbeta på ett kvinnligt lett företag framför ett företag med en manlig  ledare”. Och över 80 procent av kvinnorna i studien ansåg att de själva uppmuntrades att känna att de också kan ha en ledarposition när de såg andra kvinnliga ledare. 

Enligt studieförfattarna förklaras statistiken med att kvinnor är mer empatiska, bättre på att odla talanger och mer generösa med beröm. Viktiga egenskaper hos en bra chef, eller hur?

Kvinnor blir inspirerade att leda när de möter andra kvinnliga chefer, visar studien.

Studien visade även en hel del andra fördelar med kvinnligt ledarskap:

● 64% av kvinnorna och 47% av männen ansåg att ett kvinnligt ledda företag är mer måldrivna.
● 75% av de tillfrågade ansåg att företag med kvinnliga ledare gjorde de anställda mer benägna att få lika hög lön för sitt arbete som de manliga kollegorna. 
● 81% av kvinnorna och 75% av männen ansåg också att kvinnligt ägda företag är mer benägna att ha fler fördelar för småbarnsföräldrar. 

Både män och kvinnor, hela nittiotvå procent, var även överens om att det måste ske förändringar på varje arbetsplats för att eliminera sexuella trakasserier.

Ledande kvinnor i coronakrisen

Även i den stundande coronakrisen ser man en tydlig skillnad mellan manliga och kvinnliga ledare, något som vi på MåBra har skrivit mer om här.  Den amerikanska affärstidningen Forbes har nämligen tittat på hur väl olika ledare runtom i världen har hanterat krisen och vilka följder det har fått för samhället.

De hittade en gemensam nämnare för de länder där ledare har agerat starkt och lyckats bromsa smittspridningen på ett bra sätt: de länderna leds av kvinnor.

Länderna som finns på listan med kvinnliga ledare är bland andra Island, Finland, Danmark och Tyskland.

Därför är kvinnliga chefer bättre

  •  Släpper fram medarbetare

    Kvinnliga chefer låter oftare medarbetare ta del i beslutsprocessen. De är dessutom bättre på att skapa en arbetsmiljö som gynnar kommunikationen mellan de anställda. Det visar en studie gjord vid institutionen för handelsstudier vid Carlos III Universitetet.

  •  Tar egna initiativ

    Kvinnliga ledare ”tar fler egna initiativ”, ”utvecklar sig själva” och har ”hög integritet och nivå av ärlighet”, enligt en undersökning gjord på Harvard Business School.

  • Ger stigande resultat

    Företag med en jämnare könsfördelning i ledningen har stabilare avkastning, stigande resultat och omsättning, visar en undersökning gjord av Nordea. 

Källa: Refinery29.com, Nordea, Inspiration: Tara.se Foto: TT

LÄS MER:

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu

Chefens tips: Så gör du karriär – utan att bränna ut dig

Isabel Boltenstern: ”Min chef bröt ner mig psykiskt”

Redaktionens tips
Dela på: