Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför pratar alla om tyngdtäcken – vi listar fördelarna!

12 dec, 2019 
AvJohanna Bengtsson
Kvinna med tyngdtäcke
Tyngdtäcke, kedjetäcke, vikttäcke. Överallt snackas det om detta tunga täcke med insydda vikter i. Men vad är det egentligen bra för? Här är allt vi vet om det magiska täcket, och vilken vikt du ska välja.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Kanske har du sett Börje Salming ligga och ta igen sig under ett tyngdtäcke tillsammans med citatet ”Jag trodde aldrig att ett täcke kunde göra så stor skillnad!”. Det är märket Cura som den forna hockeylegendaren gör reklam för, ett av alla de tusentals varumärken som idag säljer så kallade tyngdtäcken.

Även om fenomenet med att sova under ett tungt täcke sträcker sig ett tiotal år tillbaka är det först nu som produkten blivit en riktig hajp. Och ett tyngdtäcke är precis vad det låter som – ett täcke med insydda tyngder helt enkelt.

Kvinna sover gott med tyngdtäcke.
Om du lider av oro och ångest kan ett tyngdtäcke vara till stor hjälp för att lättare komma till ro på natten.

Täcket, som kan bestå av allt från inbyggda tunga kedjor, polyestertrådar eller glaspärlor, kan med sin tyngd, tryck och den omslutande effekten ge kroppen en mängd positiva känslor som bidrar till en bättre sömnkvalitet. Tyngden får täcket att forma sig efter koppen, vilket ger en ständig känsla av beröring.

Annons

Tyngdtäckets funktion bygger på teorierna Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). Genom att kombinera dessa två teorier kan man ge sinnena intryck (till exempel tryck mot kroppen) som manipulerar hjärnan att frigöra sömnhormon. Det uppger varumärket Hälsokraft.

Fördelar med tyngdtäcke

Studierna om tyngdtäcken är fortfarande få och har bara gjorts på mindre testgrupper, men studierna visar att när du sover under ett tyngdtäcke ökar halten av oxytocin och serotonin (våra må bra-hormoner) samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker, vilket ger en bättre djupsömn. De mest omtalade fördelarna med tyngdtäcken är:

  • Minskade sömnproblem
  • Dämpar Oro, ångest och stress
  • Lindrar smärta och värk
  • Hjälper vid diagnoser som ADD/ADHD

Detta visar forskningen om tyngdtäcken

Enligt en rapport från Landstinget Västmanland upplevde 82 procent av dem som testat täcket att de blev mer avslappnade, 73 procent att de somnade snabbare och 72 procent att de fick mer sammanhängande sömn. En amerikansk undersökning från 2015, som publicerades i Journal of Sleep Medicine & Disorders visade att tyngdtäcken hade en positiv effekt på testpersonernas sömn. De sov både djupare och rörde sig inte lika oroligt under natten. Även en undersökning från 2006 visade att 63 procent av deltagarna upplevde minskad ångest efter att de använt ett tyngdtäcke.

Annons

Vikt på tyngdtäcke till olika personer

På grund av att alla ser olika ut och är olika känsliga, görs de flesta tyngdtäcken i olika viktklasser, vanligtvis mellan 4 till 20 kilo. Normalt anses 10% av kroppsvikten vara ett riktmärke på vilket täcke man bör välja.

Pärlor eller kedjor?

Ordet tyngdtäcke är ett samlingsord för tre olika typer av täcken:

  1. Bolltäcke
  2. Kedjetäcke
  3. Fibertäcke

Ett bolltäcke innehåller små tunga bollar, medan fibertäcken liknar mer vanliga täcken och är gjorda av exempelvis polyesterfibrer och är därmed svalare än andra tyngdtäcken. Ett kedjetäcke har avlånga kedjor av tyngder i sig som ligger i samma riktning som din kropp.

Få täcket gratis på recept

Tyngdtäcken är i regel en ganska dyr investering, och kostar runt 1500-4000 kronor. Många återförsäljare låter dig testa täcket under en kortare period. Om man har kvar skyddsfiltret kan man prova det och lämna tillbaka om det inte fungerar.

I flera landsting går det även att få ett tyngdtäcke utskrivet på recept, vid till exempel diagnoser som adhd. På Region Stockholms hemsida går det att läsa att ”Arbetsterapeut och sjukgymnast inom habilitering, psykiatri och geriatrik får förskriva tyngdtäcken samt arbetsterapeut och sjukgymnast på barnklinik med neuropsykiatriska utredningsteam.”.

Annons

Mot en avgift går det även att få ett täcke på recept om du lider av grava sömnsvårigheter kombinerat med stor motorisk oro. Hör av dig till ditt landsting för att se om du kan få låna ett tyngdtäcke.

Grått tyngdtäcke

Tyngdtäcket Pearl från Cura of Sweden finns att köpa på Åhléns. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Vitt tyngdtäcke

Hemtex tyngdtäcke Heavy Sleeper finns i tre olika vikter. Läs mer och köp här.

Foto: TT

Läs mer:

Studie: 8 kända sanningar om sömnproblem – som inte stämmer

Så undviker du att bli farligt stressad – Karin Adelskölds 8 kloka råd

Nour El Refai: ”Träningen får mig att klara ångesten bättre”

Annons