Triage och flockimmunitet – här är de nya coronaorden du bör ha koll på!

Coronaviruset har medfört många nya ord.

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Vad pratar de om egentligen, experterna? Det är inte alltid så lätt att veta, särsklilt när det hela tiden dyker upp nya begrepp. Vet du till exempel vad ett triagetält är? Vi har plockat ihop orden att ha koll på!

Nya ord kopplade till coronaviruset

Flockimmunitet innebär att när en hög andel av befolkningen är immuna så hittar virusen ingen mer att infektera. Tanken när det gäller coronaviruset är alltså att så många som möjligt av oss ska bli immuna, men under kontrollerade former. I takt med att allt fler blir immuna så blir det allt färre som kan smittas av viruset, bli sjuka och i sin tur sprida det vidare.

Social distansering är icke-medicinska handlingar som ska sakta ner smittspridning av infektionssjukdomar bland en befolkning. Målet med den sociala distanseringen är att minska kontakterna mellan smittade och icke-smittade, helt enkelt att vi ska hålla oss isolerade från så många andra människor det bara går.

Triagetält är ett annat ord som dykt upp i samband med att man slog upp ett sådant tält utanför akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Triage betyder att man gör en första bedömning av hur allvarligt sjuk patienten är utifrån vad patienten berättar, vilka symtom hen har och ibland tittar man också på andning, puls och blodtryck. Efter bedömningen delas patienterna in i grupper, oftast mellan 1 och 5 som anger hur länge det är medicinskt säkert för patienten att vänta på en första läkarkontakt. Triagenivå 1 kräver omedelbar läkarkontakt medan nivå 5 betyder att det är säkert för patienten att vänta upp till fyra timmar.

Ecmoplatser pratas det också om, bland annat hur många ecmoplatser de olika regionerna har. Ecmo står för Extracorporeal Membran Oxygenering och är helt enkelt en maskin som fungerar som en konstgjord lunga. Den används framför allt vid intensivvård.

Vad är Covid-19 och SARS-CoV-2

Covid-19 är ett ord som ibland används lite slarvigt. Covid-19 är det officiella namnet på sjukdomen man får av coronaviruset. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

SARS-CoV-2 är det officiella namnet på själva coronaviruset.

Reagenserna håller på att ta slut, har vi kunnat läsa i tidningarna. En reagens är ett ämne som reagerar på ett speciellt sätt och som som bevisar att ett annat ämne finns, till exempel ett coronavirus. Inom sjukvården används reagenser också för att snabbt avgöra om du har för mycket eller för lite av ett ämne i kroppen. Graviditetstest är ett exempel på reagens.

Foto: TT

Läs mer:

Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Vad är flockimmunitet och kan det rädda oss från coronavirus? Agnes Wold reder ut!

Expert: Pollen ökar risken för corona – även hos den som inte är allergisk

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: