Trenderna på Allt för hälsan-mässan 2019

Allt för hälsan-mässan 2019.

Äntligen dags för årets största hälsomässa Allt för hälsan! MåBra har självklart varit på plats redan första dagen för att spana in årets  hälsotrender och nyheter.

Löpning och Yoga håller än

Tidigare år har vi bland annat sett stora trender i bland annat yoga och löpning på träningsfronten. Båda dessa träningsformer har fortsatt stort utrymme på mässan, med allt från anpassade kläder och yogamattor till löpstegsanalys.

Yoga hälsomässan 2019.

Yogaklass på plats!

Även ergonomi går fortsatt starkt. Vi ser en hel del ergonomiska kontorsstolar och tillbehör, några gördlar och sköna sängar.

Samtidigt har kosttillskotten om möjligt växt sig ännu större och bredare, och växlar mellan nyponpulver för ömmande och stela leder, till proteinpulver för gymnörden. Tänk på att inte äta kosttillskott du inte vet att du behöver – här är tre näringsämnen vi ofta behöver fylla på av. Många kosttillskott ha visat sig innehålla många gånger mer av vissa ämnen än vi mår bra av – läs mer här.

Collagen och CBD

Något som fått en tydligare plats bland tillskotten är collagenpulvret, som sägs göra huden yngre och spänstigare. Något vi tidigare granskat här på MåBra. I Asien är de sedan länge använt som ”föryngringsmedel”, men här i Europa är det fortfarande lite av en nyhet.

Collagenpulver mässan 2019.

Collagenpulver någon?

Vi ser också ett tydligare fokus på barnhälsa, med en egen barnhörna på mässan och en egen scen, där det föreläses om bland annat stresshantering för barn och unga – något som är ett växande problem i samhället idag. Jane Haglund och Anna Lissjanis pratar också om hur man får in mer rörelse i familjen, ett tema som blivit aktuellt i och med Terese Alvéns bok ”Rörelserik” som gavs ut postumt tidigare i år.

Något vi inte sett tidigare är den omtalade CBD-oljan, som är gjord av cannabisblad. Den har senaste året tillskrivits mängder med hälsofördelar, men som MåBra har skrivit tidigare är forskningen tveksam. I ett hörn på mässan ser vi flertalet CBD-produkter.

Vegotrenden lyser stark även på årets Allt för hälsan-mässa, och vi ser till exempel Gustav Johansson bakom bloggen Jävligt gott föreläsa om hur lätt det är att laga mat som är både god och hälsosam och ger den näring och energi vi behöver – utan kött. Även inom hudvården har veganmärkning börjat bli det försäljarna lyfter fram först.

Foto: Gustav Kaiser, Mikaela Alex

Läs mer:

Allt för hälsan: 4 trender på hälsomässan 2018

Spaning: Här är trenderna från Allt för Hälsan-mässan 2017!

Hälsotrenderna 2019 – så äter, tränar och lever vi