FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Sjuåriga Shilah har extremt tovigt hår – lider av sällsynt sjukdom

01 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Är det nästintill omöjligt att kamma ditt barns hår? Då kan UHS vara förklaringen.
Annons

Sjuåriga Shilah från Melbourne, Australien, är precis som vilken liten tjej som helst. Vad få vet är att hon föddes med Uncombable Hair Syndrome (UHS), en ovanlig sjukdom som kännetecknas av mycket bångstyrigt hår.

Tillståndet orsakas av en genmutation och ger bäraren hjärtformade hårsäckar istället för runda. Resultatet blir ett frissigt hår, ofta med stora tovor, som kan vara otroligt smärtsamma att kamma ur.

Läs också: Kräsna barn kan lida av ätstörning

Sjukdomen är så sällsynt att det bara finns cirka 100 kända fall av UHS i hela världen. Shilahs föräldrar var själva helt omedvetna om att dottern var drabbad fram tills förra året, då de fick beskedet av sin läkare.

Lyckligtvis verkar det inte påverka sjuåringen det minsta. Tvärtom. Shilah stoppas ofta av främlingar på gatan och älskar uppmärksamheten, eftersom hennes hår ”inte är lika tråkigt som alla andras”, enligt Daily Mail.

Mamma Celeste har nu startat ett Instagramkonto för att boosta flickans självförtroende, men också för att sprida kunskapen om UHS, som i dag inte går att bota. Dock ska håret bli lättare att sköta ju äldre man blir.

Läs också: Genetiska mutationer kan ge oss superkrafter – här är 5 vetenskapliga bevis 

Foto: Instagram 

Artikeln publicerades först på MåBra Mamma.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons