Törs jag ta kosttillskott mot pms?

Kan jag ta kosttillskott mor pms?

Fråga:

Jag blir rasande dagarna före mens, men kan också bli deppig och gråta lätt. Jag har köpt fiskolja och något som heter GLA på hälsokosten.

Av de produkterna fick jag spänningar och ont i brösten, så jag slängde dem trots att de var dyra. Har även köpt ett kosttillskott på apoteket (Mivitotal plus) som sades vara bra för hormonbalansen.

Min läkare säger att jag ska strunta i alla kosttillskott. Vad säger du om det?

Louise

 

Svar:

Premenstruella humörsvängningar är vanligt, och de allra flesta är dessbättre hjälpta av att bara veta att det är mensen som är på väg. Vi brukar tipsa om att föra dagbok under 2-3 menscykler där man kan se ett mönster som talar för att det är pms. Det finns även särskilda appar för detta.

Vi vet inte exakt vad i den hormonella omställningen som gör att vi kvinnor reagerar med nedstämdhet och kort stubin några dagar före mens. Jag håller med din läkare om att kosttillskotten kanske inte är något som fungerar i långa loppet. Regelbunden motion och avslappning funkar däremot, liksom att ge utrymme för sömn och att inte stressa i onödan. Planering och egentid för till exempel meditation, yoga eller träning kan dock kännas jobbigare att få till än att ta en tablett om dagen…

Om man ser ett tydligt mönster med koppling till mensen – man mår dåligt några dagar före och blir bättre när mensen kommer – så är det pms det handlar om. Man behöver inte fundera på andra tillstånd. Det vi kan erbjuda om man har svårare former av pms, med riktigt djupa dalar som gör att man inte fungerar vare sig socialt eller med sig själv (pmds), är hormonella läkemedel (som vissa p-piller) och antidepressiva medel. De tas antingen varje dag året om eller bara dagarna före mens när man brukar må dåligt.

Jag vet inte om pms var anledningen till att du sökte läkare. Om det var så undrar man ju om du inte fick andra råd än att inte använda kosttillskotten, men kanske handlade besöket om något annat? Viktigaste rådet är alltså att vara medveten om svängningarna, och varken bli överraskad eller gå och gruva sig för att de kommer. Boka inte in för mycket att göra de där dagarna, ge dig själv i stället lite extra utrymme och tid för att göra sådant du mår gott av.

Gunilla

Utvald läsning