Topplista: Här är de populäraste flick- och pojknamnen 2018

Namntrender kommer och går och vi tenderar att inspireras av bland annat populärkultur, kändisar, kungligheter och tidigare generationer när vi letar namn till våra nyfödda barn. Under 2017 låg namnen Alice och William i topp – och när SCB nu släpper namnstatistiken för 2018 kan vi se att dessa namn toppar listan för andra året i rad!

För namnet Alice är det sjunde gången den legat i topp sedan 2005 och 765 flickor fick namnet förra året. Samtidigt fick 863 pojkar namnet William under 2018 och det är åttonde gången namnet toppar listan.

Bland flicknamnen hamnar Maja på andra plats och Lilly på tredje plats.  För pojkarna ligger Liam på andra plats, medan Noah är det tredje populäraste pojknamnet.

De namn som ökat mest i popularitet under 2018 är Hailey och Lias, medan de namn som minskat mest är Cornelia och Oscar, skriver SCB.

Här är de populäraste namnen för nyfödda i Sverige 2018:

Flicknamn:

1. Alice

2. Maja

3. Lilly

4. Ella

5. Wilma

6. Ebba

7. Olivia

8. Astrid

9. Alma

10. Elsa

Pojknamn:

1. William

2. Liam

3. Noah

4. Lucas

5. Oliver

6. Oscar

7. Elias

8. Hugo

9. Adam

10. Alexander

Nya flicknamn på topp 100-listan är förutom Hailey även Belle, Elina och Elsie och på topp 10-listan har Maja, Alma och Elsa tagit sig in.

Bland pojknamnen har Ture, Amir och tidigare nämnda Lias klättrar upp på topp-100-listan. Inga nya pojknamn tog sig in på 10-i-topp-listan förra året.

I dag vill allt fler föräldrar ge sina barn unika namn, vilket gjort att allt färre barn får de populäraste namnen. Ett annat sätt att särskilja barnets namn är att använda en annorlunda stavning, vilket många föräldrar tagit fasta på – vi väljer i dag i större utsträckning alternativa sätt att stava våra barns namn. I topplistan har dock de alternativa stavningarna slagits ihop, så att stavningar som Oscar/Oskar och Lilly/Lily räknas som samma namn.

 

Läs även:

Här är namnen som låg i topp när du föddes

Märkliga svenska namn – här är de 10 värsta! 

12 fornnordiska namn att inspireras av till barnnamnet

Utvald läsning