Tomater kan ligga bakom stort utbrott av salmonella

Slmonella kan komma från små tomater.

Under augusti och september insjuknade ett 70-tal personer i Sverige i magsjukdom som kunde kopplas till salmonellabakterier. Personerna bodde i elva olika län, och smittan tros ha kommit från något de köpt i matbutik som haft samma ursprung. Detta efter att man analyserat bakteriernas arvsmassa och dragit slutsatsen att sjukdomsfallen har en koppling.

Efter att ha frågat de insjuknade vad de ätit på sista tiden, jämfört allas svar både med varandra och med friska personer, så kunde man hitta en gemensam nämnare: Små tomater.

De berörda smittskyddsenheterna, kommunala miljö- och hälsokontor, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har jobbat tillsammans i hopp om att identifiera smittkällan, men trots analyser och undersökningar av olika tomater har man inte kunnat hitta några salmonellabakterier.

De tomater det eventuellt ska ha handlat om var färska, och därför finns de inte kvar i butik idag, och risken att smittas av salmonella från tomater anses väldigt liten.

Skydda dig från salmonella

Det här är några tips från Folkhälsomyndigheten för att minska risken att smittas av salmonellabakterier.

  • Skölj alla grönsaker och frukt noggrant.
  • Håll god kökshygien när du lagar mat och tvätta händerna. Hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonella dör vid 70 grader.
  • Ät inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns risk för att de innehåller salmonella.

Vad är salmonella?

Salmonella sprids genom bakterier och vi får oftast i oss dessa genom mat och dryck som inte hanterats korrekt. Oftast blir svenskar smittade på utlandsresor, men det händer också att vi får utbrott i Sverige, som ovan nämnt.

Det här är några symptom på salmonella du bör vara vaksam på:

  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber

Kontakta din vårdcentral om besvären blir väldigt svåra. Oftast smittar inte salmonella personer emellan, men det kan hända om ni delar toalett i hemmet. Var noga med hygienen om någon i familjen drabbas!

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden  Foto: TT

Läs mer:

Maten du INTE ska äta efter magsjuka

Läkaren tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

Magsjuka sprids: ”Ett av de största utbrotten vi haft”