Tjej eller kille – går det att påverka?

Pojke eller flicka?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Går du i bebistankar och är lite extra sugen på att få antingen en pojke eller flicka? Enligt danska tidningen Videnskab.dk finns det faktiskt ett par saker som kan avgöra vilket kön bebisen får, även om marginalerna är väldigt små.

Spermie-kvaliteten avgör

Barnets kön avgörs i samma ögonblick som spermien smälter ihop med äggcellen. Om spermien bär på en x-kromosom blir det en flicka, har den en y-kromosom blir det en pojke.

Enligt Videnskab.dk är det vetenskapligt bevisat att hög kvalitet på spermierna oftast leder till en kille, medan män med sämre spermiekvalitet oftast får en tjej.

De par som önskar sig en pojke ska med andra ord försöka höja kvaliteten på mannens spermier, medan de som önskar sig en flicka kan slappna av lite mer.

Så påverkas kvaliteten på spermierna

Håller mannen en sund livsstil höjs ofta spermie-kvaliteten. Att hålla viken genom att träna, samt undvika fet mat – särskilt mättat fett – är två viktiga faktorer. Även läsk kan påverka – den som dricker mer än en liter om dagen kan räkna med att få sämre spermier.

Tidigare barns kön spelar in

Har du två söner eller två döttrar sedan innan? De par som har flera barn av samma kön sedan tidigare får oftast barn av samma kön igen. Varför det är så vet man ännu inte.

Naturlig eller assisterad befruktning?

Enligt statistik är chansen att få en pojke 51 procent, och chansen att få en flicka 49 procent, om du blir gravid på naturlig väg.

När det gäller assisterad befruktning ökar chanserna ännu mer att få en kille, då är chanserna 53 procent jämfört med 47 procent.

 

LÄS MER:

Ät nötter som gravid och minska allergirisken för din bebis

Gravida kvinnor som inkluderar nötter i sin kost minskar risken för att barnet ska bli nötallergiker, visar en ny studie.

Läs mer: Ät nötter som gravid och minska allergirisken för din bebis

 

Vad får man för hjälp vid förlossningsrädsla?

Är du nojig inför förlossningen? Vår bloggande barnmorska berättar hur förlossningspersonalen tacklar mammor med förlossningsrädsla.

Läs mer: Vad får man för hjälp vid förlossningsrädsla?

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Redaktionens tips
Dela på: