HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så håller du värmen inomhus – trots sänkt temperatur

30 dec, 2022 
Kvinna som fryser
Att ha svalt hemma är bra för att spara el.
Men att ha för kallt kan vara en hälsofara för vissa grupper.
– Ju lägre temperatur man har, desto högre ökar risken för komplikationer eller hälsoproblem, säger kardiologen Petter Ljungman till Expressen. Här har vi listat tips på hur du bäst håller värmen hemma – trots sänkt temperatur.
Annons

I dessa tider när vi ska spara in på både el och pengar är det en god idé att sänka värmen hemma. Men frågan är till vilken grad? – i dubbel bemärkelse.

Att ha för svalt hemma kan vara en hälsofara för vissa personer. Det menar forskare enligt Expressen som pratat med kardiologen Petter Ljungman.

Se också: Fem tips för att få ihop ekonomin i januari

Fem tips för att få ihop ekonomin i januariBrand logo
Fem tips för att få ihop ekonomin i januari

När bör man undvika att ha för kallt hemma?

För de flesta är det troligtvis ingen större fara att ha lite ruggigt hemma. Men det finns några särskilt utsatta grupper som inte bör ha för kallt.

– Personer som redan har hjärt-eller lungsjukdom, äldre människor också som är lite skörare, som har svårare att reglera sin kroppstemperatur, kan vara mer utsatta, säger Petter Ljungman till Expressen.

Annons

Om temperaturen sänks behöver man kompensera med exempelvis varma kläder eller genom att röra på sig mer. Nedan har vi listat fler tips på hur man bäst håller värmen hemma.

Så håller du värmen bäst hemma

  • Möblering

Hur du väljer att möblera ditt hem påverkar också hur mycket värme du får ut av elementen. Flytta ut soffan en bit från elementet och dra undan gardiner så de inte täcker för. På så sätt cirkulerar värmen bättre. Om du har persienner, dra ner dem på natten. Mattor fungerar som isolering underifrån och är dessutom mysigt för fötterna!

  • Stäng dörrarna

Genom att stänga dörren till de rum du inte är i stannar värmen kvar i det uppvärmda rummet bättre.

  • Täta fönster och dörrar – eller byt ut

Det kan lätt dra från både fönster och dörrar vilket också ger ett kallare golv. Täta lister runt fönster och ytterdörrar. I hus försvinner mycket värme genom vind och tak, se därför också till att isolera ordentligt för att spara på både värme och pengar. Om fönstren är gamla kan det också vara en värd investering att byta ut till nya.

  • Tänd en brasa om möjligt

Har du en öppenspis eller kakelugn? Grattis! – till både hög mysfaktor och en smart värmekälla.

Källa: Ellevio, Stockholm exergi

Så kallt kan man ha hemma som lägst

Enligt Världshälsoorganisationen WHO bör man inte ha lägre temperatur än 18 grader inomhus, enligt Petter Ljungman till Expressen. Att understiga den graden kan vara riskfyllt.

– Ju lägre temperatur man har, desto högre ökar risken för komplikationer eller hälsoproblem.

Annons

För kallt hemma kan leda till högt blodtryck

När det är svalare temperatur jobbar kroppen hårdare för att behålla värmen, förklarar kardiologen. Kärlen drar ihop sig och olika processer i kroppen sätter igång som i sin tur kan belasta hjärtat eftersom blodtrycket då också stiger.

– I värsta fall får man högt blodtryck, och i allra värsta fall är det så att man kan se att det är en ökad mortalitet om man tittar på dödlighet i befolkningen.

Enligt studier som gjorts i Europa finns en ökad sannolikhet att dö vid för låg temperatur inomhus och utomhus. I södra Europa där klimatet är mildare, är isoleringen också sämre. Där har man sett en högre dödlighet än här i kalla Norden och Sverige, eftersom hemmen ofta är anpassade efter kylan och är välisolerade.

Video: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Video: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
Annons