Så håller du värmen inomhus – trots sänkt temperatur

Kvinna som fryser

I dessa tider när vi ska spara in på både el och pengar är det en god idé att sänka värmen hemma. Men frågan är till vilken grad? – i dubbel bemärkelse.

Att ha för svalt hemma kan vara en hälsofara för vissa personer. Det menar forskare enligt Expressen som pratat med kardiologen Petter Ljungman.

Se också: Fem tips för att få ihop ekonomin i januari

Fem tips för att få ihop ekonomin i januari
2:13

Efter reklamen: Fem tips för att få ihop ekonomin i januari

(2:13)

Slå på ljud

När bör man undvika att ha för kallt hemma?

För de flesta är det troligtvis ingen större fara att ha lite ruggigt hemma. Men det finns några särskilt utsatta grupper som inte bör ha för kallt.

– Personer som redan har hjärt-eller lungsjukdom, äldre människor också som är lite skörare, som har svårare att reglera sin kroppstemperatur, kan vara mer utsatta, säger Petter Ljungman till Expressen.

Om temperaturen sänks behöver man kompensera med exempelvis varma kläder eller genom att röra på sig mer. Nedan har vi listat fler tips på hur man bäst håller värmen hemma.

Spara pengar när du handlar mat – genom att göra som förr i tiden

Så håller du värmen bäst hemma

  • Möblering

Hur du väljer att möblera ditt hem påverkar också hur mycket värme du får ut av elementen. Flytta ut soffan en bit från elementet och dra undan gardiner så de inte täcker för. På så sätt cirkulerar värmen bättre. Om du har persienner, dra ner dem på natten. Mattor fungerar som isolering underifrån och är dessutom mysigt för fötterna!

  • Stäng dörrarna

Genom att stänga dörren till de rum du inte är i stannar värmen kvar i det uppvärmda rummet bättre.

  • Täta fönster och dörrar – eller byt ut

Det kan lätt dra från både fönster och dörrar vilket också ger ett kallare golv. Täta lister runt fönster och ytterdörrar. I hus försvinner mycket värme genom vind och tak, se därför också till att isolera ordentligt för att spara på både värme och pengar. Om fönstren är gamla kan det också vara en värd investering att byta ut till nya.

  • Tänd en brasa om möjligt

Har du en öppenspis eller kakelugn? Grattis! – till både hög mysfaktor och en smart värmekälla.

Källa: Ellevio, Stockholm exergi

Så kallt kan man ha hemma som lägst

Enligt Världshälsoorganisationen WHO bör man inte ha lägre temperatur än 18 grader inomhus, enligt Petter Ljungman till Expressen. Att understiga den graden kan vara riskfyllt.

– Ju lägre temperatur man har, desto högre ökar risken för komplikationer eller hälsoproblem.

För kallt hemma kan leda till högt blodtryck

Värsta eltjuvarna i hemmet – och de som faktiskt inte drar så mycket

När det är svalare temperatur jobbar kroppen hårdare för att behålla värmen, förklarar kardiologen. Kärlen drar ihop sig och olika processer i kroppen sätter igång som i sin tur kan belasta hjärtat eftersom blodtrycket då också stiger.

– I värsta fall får man högt blodtryck, och i allra värsta fall är det så att man kan se att det är en ökad mortalitet om man tittar på dödlighet i befolkningen.

Enligt studier som gjorts i Europa finns en ökad sannolikhet att dö vid för låg temperatur inomhus och utomhus. I södra Europa där klimatet är mildare, är isoleringen också sämre. Där har man sett en högre dödlighet än här i kalla Norden och Sverige, eftersom hemmen ofta är anpassade efter kylan och är välisolerade.

Priserna skiljer markant mellan kedjorna – här finns tusentals kronor att spara

Video: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla
1:04

Efter reklamen: Video: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

(1:04)

Slå på ljud

Utvald läsning