FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Får du tillräckligt med sömn? Gör dr Mosleys sov-test

27 aug, 2020 
michael mosley sömn
Hur vet man om man sover tillräckligt bra? Doktor Michael Mosley rekommenderar ett sömn-test som kan ge dig svaret.
Annons

5 saker du inte visste om Michael MosleyBrand logo
5 saker du inte visste om Michael Mosley


Hur vet man om man får tillräckligt med kvalitetssömn? Att man inte sover för lite. Om man frågar Michael Mosley så beror det på hur man känner sig dagtid. I podcasten Science fokus berättar han om ett test man kan göra för att testa om man sover tillräckligt bra på nätterna.

Så kan du testa om du sover tillräckligt bra

– Du går och lägger dig på eftermiddagen, hänger upp en stör ej-skylt på dörren, ställer klockan på en kvart och sluter ögonen. Om du somnar innan klockan ringer så kan det vara ett tecken på att du har sovit för dåligt. Somnar du inom tio minuter har du stor brist på sömn, somnar du efter 15 minuter har du förmodligen sömnbrist. Somnar du efter 20 minuter är det okej, säger Mosley.

Om du somnar sittandes någonstans under dagen så behöver du förmodligen också sova mer, säger Mosley. Eller i alla fall få bättre kvalitet på din sömn.

Ett liknande sömn-test

Mosley berättar också om ett liknande, enligt honom lite mer underhållande, test som forskare vid Universitet i Pittsburg har gjort. I en studie fick personer gå och lägga sig på eftermiddagen med en gaffel i handen. Sedan lät man handen med gaffeln i hänga vid sidan av sängen och hade en metallbunke under handen med gaffeln i.

Annons

Sedan mätte man tiden från det att man lade sig och blundade till dess att man somnade och tappade gaffeln då som väckte personen igen med ett brak så man kunde titta på klockan. Principen var alltså densamma som i testet där man ställde klockan, men lite mer högljudd.

Vi har olika behov av sömn

Hur länge vi behöver sova är olika. Enligt Mosley behöver en bebis runt 14 timmars sömn, en tonåring runt nio timmar och en vuxen cirka sju timmars sömn.

– En del tror att äldre inte behöver lika mycket sömn men det gör de. De får det bara inte, säger Mosley.

Vi behöver både tillräckligt med djupsömn och så kallad REM-sömn. Dr Mosley förklarar att under djupsömnen så producerar kroppen viktiga hormoner och det är viktig tid för kroppen att återhämta sig, inte minst för immunförsvaret som får tid att städa upp under den tiden.

Får vi inte tillräckligt med djupsömn så blir vi alltså bland annat mer känsliga för infektioner medan REM-sömnen är kopplad till psykisk hälsa, vi är beroende av den för att må bra mentalt.

Källa: Science Focus Foto: TT

LÄS MER:

Svårt att sova? Testa dr Michael Mosleys 4-2-4-övning

Michael Mosleys bästa sömntips: Mina sömnproblem är borta

Michael Mosley: Så slutar du snarka – för gott

Annons