SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Theresia slutade sminka sig: ”Rädd att ses som oprofessionell”

11 aug, 2022 
Theresia Tillnert som sminkad och osminkad

Varför känns det så viktigt för många kvinnor att sminka sig? Den frågan ställer sig skribenten Theresia Tillnert i ett uppmärksammat och tänkvärt inlägg.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Går du till jobbet utan smink? Om ja – får du några reaktioner? Om nej – varför inte?

Skribenten Theresia Tillnert delade nyligen ett tänkvärt inlägg på ämnet, vilket fått stor spridning på den professionella sociala medie-plattformen LinkedIn. Hon satte finger på ett uppenbart engagerande ämne: Varför känns det så viktigt för många kvinnor att sminka sig – och varför är det så svårt att sluta om man börjat?

VIDEO: 6 kändisar som gått osminkade på röda mattanBrand logo
VIDEO: 6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

Oj, är du sjuk? Nej, bara osminkad!!

Många kvinnor som sminkar sig till vardags, har nog fått kommentaren att man ser trött eller sjuk ut en dag då man i undantagsfall dykt upp au naturel. Något som givetvis sår ett litet frö inuti en, att mörka ringar och påsar till varje pris måste döljas. Annars kan man ju uppfattas som oprofessionell eller obrydd. Eller är det verkligen så?

Annons

Läs Theresias inlägg och reflektioner efter att ha gått osminkad i tre veckor:

”Gladare och tryggare i mig själv”

Vi kontaktade Theresia och frågade om en fortsättning på hennes personliga "experiment". Glädjande nog så verkar hennes beslut än så länge bara ha lett till värdefulla insikter och positiva bemötanden. Så här säger hon:

– I början kände jag mig naken och väldigt medveten om hur jag såg ut. Nu tänker jag inte längre på att jag är osminkad när jag väljer att vara det. Jag upplever även att jag blivit gladare och mer trygg i mig själv när jag inte längre behöver dölja och upprätthålla en bild av mig själv som inte är helt sann.

"Ett problem som behöver lyftas och bekämpas"

Visst är det nog stärkande att visa sig själv så som gud skapade en, och ändå känna att man duger, är fin – och visst professionell! Frågan är hur mycket av känslan av att man INTE är det, som bara sitter i ens eget huvud? Enligt Theresia så har hon faktiskt bara fått positiv respons på sitt val:

– Bemötandet har varit underbart! Kanske har grannar och kollegor tittat till en extra gång, men sen har det inte varit något mer med det. Rädslan att anses oprofessionell utan smink kanske inte har någon koppling till verkligheten, utan är en känsla som bor i mig. Men bor den i mig bor den säkert i andra kvinnor också, och då är det ju ändå ett problem som behöver lyftas och bekämpas.

Källa: Theresia Tillnert/LinkedIn
Foto: Privat/TT.

SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons