HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hur länge är man immun mot coronaviruset?

08 apr, 2020 
provrör corona
Hur länge är man immun mot corona – och kan man testa det? Det är frågor som många vill ha svar på just nu.
Annons

Allt pekar mot att man blir immun mot coronaviruset om man en gång varit sjuk i covid-19.

Genom att analysera blodet från patienter som har haft covid-19 har till exempel forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset kunnat se att patienterna utvecklat antikroppar mot viruset.

– Vi har sett att nästan alla våra testpersoner har utvecklat antikroppar mot covid-19 efter att ha varit sjuka i tre veckor, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi till SVT.

Hur länge är man immun mot coronaviruset?

Så frågan om immunitet handlar egentligen inte längre om huruvida man blir immun eller inte – utan snarare om hur länge man är immun. I nuläget vet man nämligen inte hur länge immuniteten varar.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallengren kommenterade detta på en presskonferens tidigare. Han sa då att man räknar med att den som haft covid-19 blir immun resten av den här säsongen.

Jan-Åke Liljeqvist är inne på ungefär samma spår.

Annons

– Eftersom coronaviruset är nytt är det svårt att veta exakt hur länge immuniteten varar. Men vi tror att antikropparna åtminstone ger en kortvarig immunitet på tre till sex månader, säger han till SVT.

WHO har dock uttryckt en viss osäkerhet kring det här med immunitet. Så sent som för bara några dagar sedan uppgav de att det i dagsläget inte finns några bevis på att folk som tillfrisknat från covid-19 är immuna. De som blivit friska från covid-19 och har antikroppar behöver inte nödvändigtvis vara skyddade från en andra runda av virusinfektionen, står det i ett uttalande, enligt Expressen.

Det här uttalandet väckte många reaktioner, vilket ledde till ett förtydligande från WHO:s sida:

”Vi förväntar oss att de flesta människor som smittas med covid-19 kommer att utveckla en antikroppsrespons som ger en viss nivå av skydd”.

Hur fungerar flockimmunitet?

Ytterligare en svårighet gällande immuniteten är de milda symtom många får vid covid-19. Det kan finnas många som varit sjuka utan att veta om det – och de vet då följaktligen inte heller att de är immuna.

Annons

Alla som blir immuna kommer förmodligen inte heller att få exakt lika bra skydd mot viruset. Det kan till exempel bero på olika benägenhet att bilda antikroppar. Smittdosen kan kanske också ha betydelse, tror forskare, enligt Expressen.

Det man väntar på nu är tester som visar om man utvecklat antikroppar mot viruset. Där pågår det massor av forskning, både i Sverige och utomlands.

Ett begrepp som det pratas flitigt om under coronautbrottet är så kallad flockimmunitet. Det förklarade Agnes Wold så här för MåBra tidigare:

– Flockimmunitet innebär att när en hög andel av befolkningen är immuna så hittar virusen ingen att infektera. Men för det nya coronaviruset, gäller att ingen har immunitet. Vi är i början av epidemin och det finns inget vaccin. Så endast genom att få sjukdomen kan man bli immun.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att han tror alla länder hoppas på en flockimmunitet. ”Det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av”, sa han då.

Matematikprofessorn Tom Britton vid Stockholms universitet har beräknat att Stockholm kan uppnå flockimmunitet i maj.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Allt om coronaviruset: från symtom att hålla utkik efter, hur du skyddar dig, vilka som tillhör riskgrupper samt de senaste nyheterna – hittar du i vår samling av artiklar:

Läs allt om coronaviruset här

Annons