SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 tecken på att du kan ha fel på ämnesomsättningen

19 maj, 2020 
tecken på låg amnesomsattning hypotyreos
Känner du dig ofta trött, har du fått sämre hud och hår eller fryser du ofta? Alla symtomen kan vara tecken på låg ämnesomsättning, hypotyreos. Här är fler tecken du ska hålla koll på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Ämnesomsättningen är en viktig del i att vi ska kunna må bra. Kroppen och hjärnan behöver energi för att fungera och kan vi inte tillgodose oss den energi vi stoppar i oss blir det svårt att fungera normalt. Låg ämnesomsättning, även kallat hypotyreos, betyder att man har för låga nivåer av sköldkörtelhormoner i blodet.

Sköldkörtelhormonerna är de som styr ämnesomsättningen, så om de är för få går processen att omvandla mat till energi för långsamt, det gör också att andra processer i kroppen går långsamt. Eftersom de är beroende av energi.

Låg ämnesomsättning är vanligast hos kvinnor

Låg ämnesomsättning är vanligast hos kvinnor. Att ämnesomsättningen sänks är inte ovanligt när vi blir äldre, det är helt normalt, plötsligt märker vi att det är svårare att bli av med extrakilon trots att vi äter som vi alltid gjort. Men om vi börjar känna oss trötta, fortsätter gå upp i vikt trots att vi äter bättre, sover bra och inte stressar – då kan det vara värt att kolla upp.

Annons

Tecken på hypotyreos – låg ämnesomsättning

Hypotyreos utvecklas under tid, gradvis och kan ta tid att upptäcka. Symtomen liknar många som vi får även vid andra tillstånd. Men här är åtta tecken som du ska hålla koll på, som det kan vara värt att gå till läkare och kolla hur allt står till med om det fortsätter.

1 Du vill sova mer och går på lågvarv

Det kan såklart finnas många anledningar till att bli trött, som att du inte sover ordentligt till exempel. Men om du känner dig trött och orkeslös ofta så kan det vara så att din ämnesomsättning jobbar för långsamt. Att din kropp inte kan omvandla maten till energi tillräckligt snabbt. Du kan känna det som att du går på lågvarv. Du kan också känna ett större behov av att sova.

2 Din hud och ditt hår blir torrt

Hud och hårproblem kan bero på vitaminbrist, eller att man äter fel saker. Men när din ämnesomsättning blir långsam så förnyar inte kroppen celler lika snabbt som den brukar. Och då påverkar det bland annat hud och hår. Du kan också börja tappa ovanligt mycket hår och få sköra naglar.

Annons

3 Du blir förstoppad

Om du ofta känner dig uppblåst och förstoppad kan det förstås bero på en mängd olika saker. Men det är också ett av symptomen du kan hålla kolla på om du misstänker att du har låg ämnesomsättning.

4 Du får ett stort sug efter socker

När din kropp inte får den energi den behöver så skickar den ut signaler om att den behöver påfyllning av snabb energi, signaler som vi ofta tolkar som sug efter socker och snabba kolhydrater. Om du äter och sover som du ska men ändå känner stort sug efter socker och stärkelse så kan det vara en signal på att ämnesomsättningen är låg.

5 Du går upp i vikt även om du äter bra

Att gå upp lite grann i vikt är inte konstigt, speciellt när vi blir äldre så lägger kroppen lättare på sig extrakilon. Men om du tänker på vad du äter, sover bra, rör på dig och inte stressar för mycket och fortfarande går upp i vikt, eller om du går upp mycket i vikt väldigt snabbt, så ska du gå till läkaren och kolla upp din ämnesomsättning.

Annons

6 Du fryser mest hela tiden

Om ämnesomsättningen är låg kan inte kroppen generera värme i den utsträckning den ska. Då blir du troligtvis extra frusen. Så om du ofta går i varma tröjor och bäddar in dig i filtar även på varma dagar så kan det ha med låg ämnesomsättning att göra.

7 Du är ofta låg och har svår att fokusera

Eftersom man blir trött av låg ämnesomsättning så är det inte konstigt att humöret påverkas. Du kanske ofta blir arg, låg eller skiftar rejält i humöret så inte andra hänger med i svängarna. Då kan det vara bra att kolla upp. Du kan också få problem med koncentrationen och få svårt att minnas.

8 Du får ont i muskler och leder

Om du går runt med en obekväm känsla av värk i muskler och leder så kan det också ha med ämnesomsättningen att göra. Även här kan det förstås bero på andra saker också, men det är ett symtom att hålla koll på.

Misstänker du att du har låg ämnesomsättning ska du söka hjälp

Om du har gått med låg ämnesomsättning under en längre tid utan att behandlas för det kan även din röst bli mörkare och du kan bli svullen i ansiktet. Du kan också få långsammare hjärtrytm och ha svårare att bli gravid. Mensstruationsrubbningar kan förekomma.

Om du misstänker att du har låg ämnesomsättning kan du gå till läkare och ta en blodprov för att se om du behöver behandling. Vid hypotyreos får man äta tabletter som normaliserar hormonnivåerna i blodet.

Källa: 1177/Vårdguiden Foto: TT

LÄS MER:

Experten: Därför drabbas fler kvinnor av sköldkörtelsjukdom

QUIZ: Vad kan du om sköldkörteln?

Årstiden kan påverka dina sköldkörtelproblem – så vet du

Annons