HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

TBE-säsongen är igång – här är allt du behöver veta

24 apr, 2019 
AvErika Garmelius
Här är allt du behöver veta om TBE.
Fästingar brukar vara aktiva i Sverige mellan mars och november. Även om risken att bli smittad är liten kan sjukdomen ge svåra konsekvenser. Här är allt du behöver veta om sjukdomen.
Annons

TBE sprids av fästingar och är en virussjukdom som kan ge en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

I många fall hinner kroppens immunsystem bekämpa viruset innan inflammationen sprider sig till det centrala nervsystemet. Därav är det många som inte drabbas av några tydliga besvär, cirka en fjärdedel av alla som drabbas av TBE får symptom på hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

TBE-smittan finns i fästingens spottkörtlar vilket gör att du kan bli smittad av bara ett bett och trots att fästingen inte har suttit länge på kroppen.

I Sverige finns TBE främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Tre fjärdedelar av de inrapporterade fallen kommer därifrån.

Liten risk att smittas av TBE

Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som bär på viruset, vilket gör att det är en liten risk att bli smittad. I Sverige insjuknar cirka 200 till 250 personer varje år.

Annons

Symptom på TBE

Det tar cirka fyra till tio dagar från att du har blivit smittad till att du blir sjuk, i vissa fall kan det ta upp till en månad. Till en början är det ofta diffusa besvär såsom huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Om immunförsvaret lyckas bekämpa infektionen, brukar symptomen vara från ett par dagar till en vecka. Men för en tredjedel av de som drabbas sprids viruset och gör att du kan få dessa symptom:

  • Hög feber.
  • Svår huvudvärk.
  • Kräkningar.
  • Ljuskänslighet och ljudkänslighet.
  • Förvirring.
  • Koncentrationssvårigheter.

Kan man behandla TBE?

Det går att vaccinera sig mot TBE men om du väl har blivit smittad, går det inte att bota. Då måste kroppen själv läka infektionen. Om du en gång har blivit smittad av TBE är du immun resten av livet. Om du däremot får hjärn- eller hjärnhinneinflammation, kan du behöva läkarvård och något som kan ta flera månader att bli frisk från.

Hur vaccinerar man sig mot TBE?

Själva grundvaccinationen mot TBE brukar bestå av tre doser. De två första doserna brukar ske med ett till tre månaders mellanrum. Tredje dosen ska ske tidigaste efter fem månader och som längst tolv månader efter andra dosen. Tredje dosen bör tas under samma fästingsperiod eller innan den följande börjar. För att behålla skyddet mot TBE bör du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och sedan en dos var femte år.

Annons

Så skyddar du dig mot fästingbett

Vaccin är det bästa sättet att skydda sig mot fästingar men det finns en del andra saker som kan hålla fästingarna borta:

  • Stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i miljö där det finns risk för fästingar.
  • Mörka kläder då fästingar inte drar sig till det. Dock går det enklare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Följdsjukdomar av TBE

Om viruset sprider sig till det centrala nervsystemet kan de ge gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrationsstörningar eller minnesstörningar. Var tionde som blir smittad får olika förlamningssymptom.

Det är fler män än kvinnor som drabbas av TBE och barn får ofta lättare symptom. Dödsfall på grund av TBE i Sverige är väldigt sällsynta.

TBE och graviditet

Det finns inget som tyder på att smittan kan föras över från mamma till foster eller det nyfödda barnet och ingen forskning visar heller på att TBE kan påverka graviditeten eller foster. Du kan även, utan risk, vaccinera dig under graviditeten och när du ammar utan att det ska någon negativ påverkan på dig eller barnet.

När ska jag söka vård?

Om du efter en tid efter ett fästingbett skulle få svår huvudvärk, nackstelhet eller symptom på förlamning ska du genast kontakta vårdcentralen.

Källa: 1177 , Fästing.nu Foto: TT

 

Läs mer:

Rekordmånga TBE-fall trots att fler vaccinerar sig 

Claudia fick den nya fästingsmittan- och hamnade i rullstol 

Fästingplågan kartlagd- ska gå att se i mobilen 

Annons