SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ta sovmorgon kvinna – vetenskapen stödjer dig!

30 dec, 2019 
Sovmorgon är bra för kvinnor
Kvinna och lite sliten? Så här säger forskningen om dina optimala sovrutiner!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Är du ofta trött? Du är inte ensam, och anledningarna till din tröttma kan vara många. Sömnbrist är en solklar anledning, och vad som ligger bakom den kräver din egen inventering – och ibland läkarhjälp. Det kan vara allt ifrån mentala orsaker som oro och stress till fysiska orsaker som stökiga hormoner, sköldkörteln eller något annat.

Läs mer om vanligaste orsakerna till trötthet här

Kvinnor behöver mer sömn än män

Att ta igen förlorad sömn kan förlänga ditt liv!

Det är skillnad på kvinnors och mäns hjärnor, beteendemönster och därmed också våra sömnbehov. Det menar Jim Horne, som är en av Storbritanniens främsta sömnforskare och professor på Sleep Research Centre vid Loughborough University.

Annons

”Kvinnor använder mer av sin hjärna”

Enligt Horne tenderar kvinnor att göra fler saker samtidigt, detta ständiga multitaskande gör också att kvinnor använder en större del av hjärnan jämfört med männen. Detta gör i sin tur att vi behöver mer sömn, menar han.

– På grund av detta behöver de också sova mer, säger han till Daily Mail.

I snitt behöver kvinnor sova 20 minuter längre än män, enligt Jim Horne.

Nattugglor har det tuffare

Har du massa energi på kvällskvisten men betydligt tuffare att komma upp ur sängen på morgonen? För kvällsmänniskor kan faktiskt tidiga morgnar inte bara vara en kamp mot väckarklockan, de kan vara dåliga för hälsan också. Det visare en studie från University of Surrey och Northwestern University, där man undersökt hälsan bland kvällsmänniskor med oflexibla arbetstider.

Där såg forskarna att personer som har behov av att sova längre inte bara har svårt att anpassa sig efter vårt morgonpigga samhälle – de riskerar också hälsan på sikt.

Annons

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner, säger Kristen Knutson, medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University.

Få bättre sömn – från tyngdtäcke till tankeövningar

Kvinna i säng sover gott utan sömnproblem

Har du svårt att sova? Här har vi samlat alla artiklar om sömn, sovvanor och metoderna som hjälper dig till en god natts sömn.

Sov gott!

Tar du hand om den viktigaste personen i ditt liv? Du själv? Var med i MåBra:s välmående self care-kalender.

Annons