Du kan ha vuxenastma – utan att veta om det

kvinna med astmaspray

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under senare delen av 1900-talet ökade vuxenastma kraftigt. Ökningen har nu planat ut något tack vare att färre röker. Men fortfarande har många, runt tio procent, av alla vuxna astma, vilket gör det till en av de stora folksjukdomarna. Drygt hälften av de drabbade vet dessutom inte om att de har sjukdomen.

Vad är vuxenastma?

– Mörkertalet är stort. Bara hälften av alla drabbade vuxna har fått en diagnos av läkare. Det betyder att många lider i onödan, säger Christer Janson, professor på Institutionen för medicinska vetenskaper, där han arbetar med lung- och allergiforskning.

Vuxenastma går ofta hand i hand med allergi, men inte alltid. Hälften av de som drabbas har inte någon allergi – och den formen, ickeallergisk astma, är vanligare hos vuxna än barn.

– Dessutom verkar vuxna ofta få en svårare astma än barn, säger Chriter Janson.

Att så många inte vet om att de lider av astma kan bero på att symtomen kan vara lite diffusa.

– Vanliga symtom är till exempel pip i bröstet och andnöd vid fysisk ansträngning. Men man behöver inte ha det jämt, symtomen kan komma och gå. Kyla och parfymer triggar ofta symtomen och besvären brukar bli värre när man är förkyld.

Ofta får man också segdragna luftvägsbesvär i samband med förkylning.

– Brukar man ofta ha långdragna luftvägsbesvär efter förkylning kan det vara ett tecken på att man har just vuxenastma, säger Christer Jansson.

Är det farligt med obehandlad astma?

Att gå med en obehandlad astma innebär inte bara att det kan vara tungt att andas. Man sover ofta sämre och blir även tröttare än andra. Man har även sett att obehandlad astma kan öka risken för lungsjukdomen KOL.

Det är alltså viktigt att utreda om man har en misstänkt vuxenastma – även om den inte ger svåra symtom. Diagnosen ställs ofta med så kallad spirometri, då man får blåsa i en apparat som mäter lungornas funktion. Men man går även på de symtom man har. Man kan nämligen ha astma utan att det syns när man gör en spirometri.

– I dag har vi många, nya och effektiva behandlingar mot astma, bland annat inhalationsläkemedel som innehåller kortison och därmed dämpar inflammationen. För de med väldigt svår astma finns även biologiska läkemedel som man ger som injektioner. Dessa blockerar olika delar av inflammationen vid astma.

Symtomen på astma som du inte ska ignorera

Misstänker du att du har vuxenastma? Då ska du låta en läkare utreda det. Här är några symtom som kan tyda på att du är drabbad:

• Du har pip i bröstet

• Du har andnöd

• Du får en ansträngd andning när du motionerar

• Du får besvär av kall luft eller under pollensäsongen

• Du är känslig för dofter.
OBS! Om du får andnöd tillsammans med torrhosta och feber ska du ringa 11313. Symtomen kan tyda på att du smittats med coronavirus.Du kan ha vuxenastma

Foto: TT

LÄS MER:

Expert: Pollen ökar risken för corona – även hos den som inte är allergisk

Coronaviruset: Är astma en riskfaktor? Så säger experten

1 av 5 lider av pollenallergi – är det du? Här är symtomen

Redaktionens tips
Dela på: