Svullet finger kan vara tecken på sjukdom – här är symtomen

Trumpinnefingrar kan vara tecken på att du har någon allvarligare sjukdom.

När Jean Williams Taylor från England la upp en bild på sin svullna fingertopp på sociala medier, var det många som uppmanande henne att söka läkarvård. Efter flera olika tester visade det sig att hon hade drabbats av lungcancer i båda lungorna och den svullna fingertoppen var ett så kallat trumpinnefinger. Detta kan vara ett symptom för flera olika sjukdomar, bland annat lungcancer.

Vad är trumpinnefingrar?

Trumpinnefingrar eller Hippokrates fingrar som det också kan kallas, uppstår när det blir en ansvällning av fingrarnas yttersta del, som ger dem ett trumpinneliknande utseende. Ansvällningen orsakas av en förtjockning av vävnaderna under huden och ibland också på benet i fingertoppen. Själva strukturen av nageln förändras och kan liknas vid en upp och nedvänd sked. Det kan även bli rött runt om nageln.

Magnus Nisell som är överläkare inom lungmedicin på Karolinska Sjukhuset berättar att tillståndet är ovanligt och att det inte finns någon tydlig förklaring till varför man drabbas av trumpinnefingrar, även om det ofta är förknippat med tillstånd med nedsatt syresättning.

– Om du skulle drabbas av trumpinnefingrar borde du tolka detta som en signal på att något kan vara fel i kroppen, men trumpinnefingrar kan även föreligga utan någon bakomliggande sjukdom, berättar Magnus Nisell.

Trumpinnefingrar.

Trumpinnefingrar med de typiskt uppsvullna topparna och böjda naglarna. Foto: TT

Varför drabbads du av trumpinnefingrar?

Tillståndet kan uppkomma på grund av flera olika sjukdomar men är många gånger kopplat till lung- eller hjärtproblem. Några exempel på sjukdomar är:

  • Kronisk lunginsufficiens.
  • Lungcancer.
  • Medfött hjärtfel.
  • Crohns sjukdom.
  • Andra kroniska inflammatoriska sjukdomar.

Förändringen av nagelns form kan ske både gradvis eller under en kortare period.

Processen efter diagnosen trumpinnefingrar

I de flesta fall går det att fastställa att det är trumpinnefingrar genom att endast studera det drabbade fingret. När denna diagnos är fastställd kommer läkaren gå igenom sjukdomshistorien inom din familj och släkt. Beroende på vad du har för andra symptom, kommer läkaren därefter göra olika tester. Exempel på dessa är:

  • Röntgen av hjärta och lungor.
  • EKG och ultraljud för att undersöka hjärtat.
  • Lungfunktiontester.
  • Olika typer av blodprover för att undersöka bland annat lever-, njur- och sköldkörtelfunktionen.

Behandling av trumpinnefingrar

Det finns ingen specifik behandling av trumpinnefingrar utan behandling inriktas mot den eventuellt underliggande sjukdomen och även om den är framgångsrik kan man inte räkna med att svullnaden i fingertopparna minskar.

Källa: Nationalencyklopedin, Health , Verywellhealth Foto: TT

Läs mer:

Antioxidanter kan öka risken för cancer

Så mycket kan naglarna avslöja om din hälsa

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

Utvald läsning