Svullen mage? Här är vanorna som förvärrar besvären

Svullen mage – misstag vi gör.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att få en svullen mage är vanligt och något som de flesta nog har drabbas av någon gång i livet. Det finns olika typer av magproblem och många av dessa grundar sig i olika ovanor vi har. De flesta av besvären går att bota eller lindra.

Här reder vi ut ovanorna i din vardag som kan förvärra besvären – och hur du lindrar dem.

Stress kan ge svullen mage

Något som magen verkligen inte tycker om är stress. Med tanke på vår allt mer stressade vardag är det inte konstigt att många drabbas av magproblem. Men det går även åt andra hålet. Magen och tarmen har något som liknar ett eget nervsystem, och i magen finns 90 procent av signalsubstansen serotonin som påverkar välbefinnandet och humöret. Detta leder till att du med magproblem kan känna att du blir på sämre humör och inte klarar av stress lika bra.

När vi är stressade försvinner blodet från matsmältningssystemet och åker istället ut till de stora muskelgrupperna som gör att vi är redo att fly eller slåss. I längden leder detta till att vi lättare blir förstoppade och får en svullen mage. Det är därför viktigt att bryta denna ovana och definiera orsaken bakom stressen.

Något som många känner hjälper mot stress är meditation.

Stillasittande kan ge svullen mage

Mycket stillasittande kan leda till att du får en trög mage och förstoppning vilket i sin tur gör att magen blir svullen. Att du drabbas av förstoppning kan även bero på för lite fibrer i kosten, för lite vätska samt för mycket stress och oro. En del kvinnor kan även få besvär under senare halvan av menscykeln.

Få in rutinen i din vardag att motionera, en lång powerwalk eller joggingtur på 30 minuter gör stor skillnad. Dessutom är träning något som kan motverka stress som även är en bidragande faktor till svullen mage. Börja även i långsam takt äta mer fibrer för att få igång magen om du skulle ha drabbats av förstoppning. Försök att undvika söta drycker eller alkohol som även de kan ge svullen mage, och fyll istället på med vatten.

Uteblivna toalettbesök kan ge svullen mage

Att behöva bajsa på jobbet eller offentligt kan kännas jobbigt och något många helst vill undvika, och väntar då istället tills man kommer hem. Genom att förtränga detta naturliga behov kan det till slut bli svårt att känna av det och risken att drabbas av förstoppning är stor, vilket i sin tur kan leda till svullen mage.

Att äta för snabbt kan ge svullen mage

Att skyffla i sig maten istället för att faktiskt äta och tugga den kan göra att du får en svullen magen. Risken att vi sväljer luft när vi äter snabbt är stor vilket då stängs in i tarmarna och gör att magen blir uppsvälld.

Foto: TT Källa: iform.se topphälsa.se

Läs mer:

17 sätt att bli av med en svullen och gasig mage

Lista: Kolhydraterna som ger dig svullen mage

Redaktionens tips
Dela på: