HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Svettlukt och annat pinsamt – varför får vi det?

06 aug, 2016 
Vissa problem vill man helt enkelt inte diskutera med sina vänner. Här är några exempel.
Annons

Det är inte alla problem man diskuterar med sina vänner. Lukter och generande hårväxt kan vara två känsliga ämnen. Men det du inte kan få svar på från annat håll kan du få här! Här är en lista över 8 pinsamma kroppsproblem – vad de beror på och vad du kan göra åt dem.

1. Fotsvett

Torra fötter luktar inte, så troligtvis är dina fötter fuktiga. Använd bomullsstrumpor (inte nylon) och skor i ventilerande material som läder eller canvas. God hygien är en självklarhet.

Ett tips är att ta ett fotbad med te ett par gånger i veckan. Te innehåller tanniner som hämmar svettproduktionen.

Om fötterna är röda och svullna kan den dåliga lukten bero på en svampinfektion. Om så är fallet, kontakta en läkare.

2. Dålig andedräkt

Regelbunden tandborstning är bra, men det tar inte bort dålig andedräkt, utan döljer den bara. Problemet kommer ofta från tunga och svalg. När bakterierna här får ”syrebrist” eller för lite saliv utvecklas en dålig lukt. Det kan hända om du sitter länge med munnen stängd. Högt blodtryck och vissa läkemedel och kan ge samma effekt.

Annons

Många tror att det hjälper att borsta tungan, men det tar inte heller bort problemet. Var noga med att också dricka mycket vatten, så att bakterierna i munnen får tillräckligt med syre. Att tugga på syrerika grönsaker som selleri och persilja är också bra.

3. Svettningar

Att du svettas mycket betyder sällan att det är något som är fel. Ofta är det något som går i arv, och det kan inträffa när som helst i livet.

Om du ändå lider enormt av dina svettningar, gör en medicinsk undersökning för att utesluta att du inte har lågt blodsocker eller något annat medicinskt problem.

Annars finns det ett antal produkter som fungerar bättre än vanliga deodoranter – fråga på Apoteket. Om du verkligen besväras av svetten kan Botoxinjektioner vara lösningen. De förlamar svettkörtlarna i upp till ett år.

4. Prickig bikinilinje

Rakning eller vaxning kan kan leda till att hårstråna växer inåt. De fortsätter att växa under huden och skapar knölar som kan bli inflammerade. Vissa tror att det hjälper att skrubba huden, vilket gör den tunnare och därmed gör det möjligt för hårstråna att bryta sig igenom. Detta kan dock ge sår som förvärrar problemet.

Annons

Det finns krämer som gör huden tunnare. Kontrollera med din läkare eller Apoteket. Du kan även få behandling med kortison.

5. Nagelsvamp

Nagelsvamp är smittsamt och kan sprida sig på exempelvis gymmet eller badhuset. Använd plasttofflor när du besöker sådana platser, för att minska risken att smittas. Det finns behandlingar mot nagelsvamp på Apoteket.

6. Missfärgade tänder

Användning av snus och tobak, och mörka drycker som kaffe, te, cola och rött vin är den vanligaste orsaken. Att använda tandkräm med milt slipmedel kan hjälpa något.

Blekning av tänder blir allt vanligare, vilket är säkrast att göra hos tandläkaren. Det är viktigt att veta att tänderna är friska innan man gör en blekning.

7. Hudbristningar

Vanligtvis uppstår bristningar när huden spänns kraftigt, exempelvis vid en graviditet eller kraftig viktökning. Dessutom kan hormonella förändringar under ge hudbristningar.

Det finns ett antal krämer och oljor för att mjuka upp huden, men de är inte altlid effektiva. Laserbehandling kan minska färgen i bristnigarna och göra dem mindre synliga. Detta är dock dyrt.

Annons

8. Hår i ansiktet

Om du dagligen måste plocka svarta hårstrån i ansiktet bör du kontakta en läkare. Det kan vara att du har höga halter av manligt könshormon i kroppen, och måste få behandling för det. Hör du till dem som då och då måste plocka bort hår är det ingen fara.

Det finns produkter kan bleka mörkt hår, om du är trött på att plocka hårstråna. Det finns även krämer som kan bromsa hårväxten. Laser- och elektrolysbehandling är andra alternativ.

Källa: KK.no

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons