Sverige rasar när BB i Sollefteå stänger och "bilförlossningskurs" startar

BB i Sollefteå stänger.

Den sista januari stänger BB på Sollefteå sjukhus för att spara pengar. Mammor som ska föda tvingas istället ta sig minst tio mil till närmaste förlossningsklinik i Sundsvall eller Örnsköldsvik. Nu ska AFB i Sollefteå starta en kurs i ”bilförlossning” för att få blivande mammor och pappor att känna sig säkrare.

Nu rasar hela Sverige mot den uppdagade situationen:

Riksdagsledamot Helena Lindahl (C) är en av dem som har reagerat på ABF:s nya kurs.

– Jag tycker det är helt barockt att ABF ska behöva anordna en sådan här kurs. Det är inte acceptabelt. Ska kvinnor behöva riskera att åka minst tio mil för att föda? Det här är inte direkt världens bästa vägar heller. De är en fara för kvinnor och barns liv, säger hon till Expressen.

 

I april förra året samlades flera tusen människor i Härnösand för att protestera mot landstingets sparförslag på 160 miljoner kronor inom specialistvården. Och i oktober i fjol samlade en demonstration i Kramfors också tusentals människor i protester mot neddragningar vid Sollefteå sjukhus. – Det här är ett symptom på att det läggs ner sjukhus på mindre orter. Det skapar en oro bland kvinnor som ska föda och det är absolut inte bra, säger Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet, till DN. Judit Sundström vid kvinnokliniken på Sollefteå sjukhus är övertygad om att en nedläggning inte sparar några pengar. – Det behövs mer resurser i Örnsköldsvik och Sundsvall om inte Sollefteå sjukhus finns kvar, och det kostar rimligtvis att bygga ut. Bortsett från en försämrad livskvalitet, sämre patientsäkerhet och vård kommer det också att kosta mycket med fler taxi- och ambulansresor, säger hon till Sundsvalls tidning.    

 

Men det finns också de som har en annan åsikt. En an dem är Kenneth Challis, före detta verksamhetschef för kvinnokliniken vid Sundsvalls sjukhus. Han har under 15–20 år menat att förlossningen och BB i Sollefteå bör avvecklas.

– Har man bara knappt en förlossning om dagen då får man inte tillräcklig erfarenhet för att kunna ha förlossningskonsten i sina händer. Det är det andra tunga argumentet, säger Kennet Challis till Allehanda.

BB i Sollefteå är det BB i landet med näst minst förlossningar, efter Lycksele.

Tre föräldrar har anmält sig till bilfödarkursen som ordnas inför att BB stänger i Sollefteå. Ett tips är att ha med en ren sax och filtar. pic.twitter.com/1U7nC62NpK

Åsa Andersson är en av de kvinnor som berörs av stängningen. Hon är beräknad att föda dagen efter att BB lagt ner.

– Självklart är jag orolig och jag kan inte förstå politikerna, säger Åsa Andersson till SVT. Hon föder hellre i Umeå.

Jacke Sjödin skriver i en krönika på Allehanda.se:

”Jag tror att nedmonteringen av vården i Sollefteå kommer att synas med bedövande tydlighet om 10, 15 år. Jag kan ha fel (jag hoppas innerligt att jag har det). Men jag tror att man sakta håller på att dra ur proppen. Jag ser för mitt inre öga dominobrickorna falla. Man sparar och sparar, men jag är rädd att det vi ser är ett flagrant exempel på den ädla konsten att spara sig fattig.”

Vi gissar att debatten om BB i Sollefteå, och överlag kring sjukvården i Norrland, är långt ifrån över…

 

 

Utvald läsning