Coronaviruset: Svenska läkare pekar ut ny riskgrupp för covid-19

Corona: Ny riskgrupp är identifierad

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För de allra flesta som blir smittade av coronaviruset kommer symtomen att bli lindriga. Men är man över 70 år och har en underliggande sjukdom kan man få en svår, och i värsta fall livshotande, infektion. De sjukdomar som är något överrepresenterade bland de svåra fallen är högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes.

Man kan inte heller utesluta helt att personer med astma, allergi och njursjukdom kan drabbas hårdare.

Flest kvinnor i den nya riskgruppen

Men nu varnar fyra svenska läkare för att ytterligare en riskgrupp kan komma att drabbas hårt, nämligen personer som har en ätstörning. Omkring 200 000 personer i Sverige drabbas av ätstörningar någon gång i livet. De flesta av dem är kvinnor. Runt 147 000 är kvinnor i åldrarna 15-60, visar forskning .

I en debattartikel i Läkartidningen manar de fyra läkarna vården att vara extra vaksamma på personer som lider av en ätstörning. Enligt en rapport från Wuhan såg man nämligen att personer med diabetes och markant låg vikt var överrepresenterade bland dem som behövde intensivvård mot covid-19. Läkarna nämner att just personer med anorexia nervosa, andra ätstörningar med låg vikt och undernäring  kan behöva bevakas lite extra. På grund av undervikten kan man nämligen ha ett nedsatt immunförsvar eller en organsvikt, och det kan göra en infektion livshotande. Tidigare har man till exempel sett att anorektiker oftare avlider i lunginflammationer, vilket bland annat beror på att de inte reagerar på feber på samma sätt som friska.

Bulimi och hetsätning är riskfaktor för Corona

Men även personer med bulimi och hetsätningsstörning kan vara en riskgrupp. Detta eftersom de även kan ha diabetes typ 2 som en följd av sin sjukdom, vilket ökar risken för en mer komplicerad covid-19.

De fyra läkarna menar att det finns skäl att vara frikostig med test för covid-19 hos patienter med ätstörningar. Sjukvården kan också behöva agera mer kraftfullt vad gäller skyddsåtgärder och behandling av de medicinska komplikationer som kan uppstå hos den med ätstörning.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Allt fler vuxna får en ätstörning

Corona: 8 saker du behöver veta om viruset!

Jag ville vara nyttig – men höll på att dö

 

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: