Svenska kvinnor lider av urinläckage – får inte hjälp

Många kvinnor lider av inkontinens.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En majoritet av svenska kvinnor har någon gång upplevt urinläckage som inte kan förhindras. 30 procent har regelbundna problem – från flera gånger per dag till några gånger i veckan. Det visar en helt färsk studie bland kvinnor i åldrarna 18-60. Samtidigt vet alldeles för få hur problemen kan avhjälpas och förebyggas, något som det måste bli ändring på.

Urinläckage är kanske något många förknippar med äldre människor, men problem med urinläckage inte är ovanligt bland yngre kvinnor, även om besvären ökar med stigande ålder. 22 procent av kvinnorna i undersökningen som är under 40 har regelbundna problem.

Läs också: Sätt stopp för inkontinens och urinläckage

Men många kvinnor har dålig kunskap om hur urinläckage kan förebyggas och förbättras. Nära hälften känner sig inte säkra på hur problem med urinläckage kan förhindras – bland de yngre kvinnorna är siffran ännu högre. Studien visar att just bristen på information kring hur besvären kan lindras eller förebyggas är stor och att vården, såsom gynekologer, barnmorskor och förlossningsvården, är dålig på att informera.

– För de allra flesta skulle regelbunden knipträning hjälpa och det är vår rekommendation att alla kvinnor bör träna bäckenbottenmuskulaturen redan tidigt i livet.Tyvärr tror många att det bara är aktuellt efter en förlossning, men det stämmer inte, säger Josefine Grandin, uroterapeut.

Läs också: Så kniper du rätt – de bästa knipövningarna och tekniktipsen

 

Ansträngningsinkontinens

Den vanligaste typen av inkontinens är så kallad ansträngningsinkontinens som beror på att bäckenbottenmuskulaturen är för svag och inte klarar trycket som uppstår när man till exempel nyser, hostar, hoppar eller springer.

Försvagningen kan orsakas av förlossning och övervikt men sker också i samband med hormonförändringar under klimakteriet då elasticiteten i muskulaturen försämras. Därför är det viktigt att regelbundet träna muskulaturen under hela livet för att förebygga problem senare i livet.

Läs också: Forskarna: ”Vi måste våga prata om inkontinens” 

En annan typ av inkontinens är trängningsinkontinens, vilket yttrar sig genom ett ständigt och plötsligt behov av att kissa, vilket kan leda till ofrivilligt urinläckage eftersom man inte hinner till toaletten i tid. Att knipa hårt kan hejda det, så en stark bäckenbotten är viktigt även vid denna typ av inkontinens.

Om man har behov av att gå på toaletten ofta och täta trängningar kan man prova att:

  • Dricka lagom (varken för mycket eller för lite)
  • Minska intag av kaffe, svart te, energidrycker och alkohol.
  • Blåsträna – alltså träna sig på att inte gå på toaletten för ofta och därmed vänja blåsan vid mer urinvolym.

Hjälper inte knipövningarna?

Kniper du regelbundet under flera månader utan att få resultat – kräv utredning och behandling. Ge dig inte! Det kan vara andra besvär bakom, exempelvis kan urinröret hamna ur sitt läge efter en förlossning, och då hjälper inga knipövningar i världen, däremot kan urinröret lyftas upp med en liten, enkel operation, TVT. Ingen ska behöva kissa på sig!

Läs mer: Riskerar du gumsjuka? Allt om framfall

Källa: Undersökning genomförd av YouGov

Mer innehåll från MåBra
Dela på: