Svenska forskare: Rätt träning kan halvera dina klimakteriebesvär

Styrketräning i klimakteriet.

Klimakteriet är kanske inte den period i livet man ser fram emot mest – trots att den ofta kommer på en plats i livet där vi i övrigt mår bra och är nöjda med oss själva. Hur stora besvär man som kvinna upplever i övergångsåldern är individuellt, vissa märker knappt någon skillnad medan andra inte längre kan leva sina normala liv.

Några av de vanligaste klimateriebevären är vallningar, svettningar, humörsvängningar, torra slemhinnor och sömnproblem. Tidigare forskning har visat att motion kan göra besvären lindrigare, och nu visar ny forskning att styrketräning kan vara den bästa vägen att gå.

Hård träning mot vallningar

Det är en studie gjord vid Linköpings Universitet som visar att det finns ett tydligt samband mellan styrketräning och minskade besvär vid klimakteriet.

Men att pressa lite halvdant vid maskinerna räcker inte – den som vill få märkbara resultat behöver jobba fram svetten och få upp pulsen ordentligt, åtminstone två till tre gånger i veckan!

– Det är förmodligen så att motionen måste innebära en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar för att förbättra klimakteriebesvären. Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter, säger Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, som också är studiens huvudförfattare.

I studien deltog 58 kvinnor i klimakteriet, där hälften var kontrollgrupp och fortsatte med livet som vanligt, medan den andra gruppen fick träna styrketräningspass i 45 minuter tre gånger i veckan. Testet gjordes under 15 veckor, och träningen låg på en ansträngande nivå.

Lindra dina klimakteriebesvär

Efter de 15 veckorna kunde man se att de som tränat också hade minskat sina vallningar med hela 44 procent, medan de som inte styrketränat låg kvar på samma nivå.

– En slutsats är alltså att ansträngande styrketräning två till tre gånger i veckan kan få bort närmare hälften av alla vallningar och svettningar. Det bör ses som ett bra resultat.

Hormontabletter, som östrogen, får visserligen bort närmare 90 procent av besvären. Men alla kan inte använda hormonbehandling, exempelvis kvinnor med bröstcancer eller män med prostatacancer, som också kan drabbas av vallningar vid medicinering, säger Emilia Berin.

Nästa steg i forskningen blir att ta reda på hur mer träningen påverkade kvinnornas livskvalitet.

Styrketräning har även positiv effekt mot benskörhet, något du får ökad risk för i klimakteriet. Har du benskörhet i släkten, röker, kommer tidigt i klimakteriet, dricker mycket alkohol och rör dig för lite ökar risken att drabbas av benskörhet ännu mera.

Andra saker som har haft bevisad effekt på klimakteriebesvär är:

Källa: Luleå Universitet, MåBra   Foto: TT


Läs mer:

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandling

Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet

Att stretcha innan läggdags minskar klimakteriebesvär

Kända svenska kvinnor om klimakteriet: ”Blev personlighetsförändrad”

 

Redaktionens tips