SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Svensk forskning: För lite sömn leder till övervikt

26 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
Kämpar du med vikten? Kanske är lösningen så enkel att du behöver sova mer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En studie från Uppsala visar att kvinnor som sover mindre än åtta timmar per natt har större buk och bredare midja än de som får minst åtta timmars sömn varje natt.

– Sömnbrist ökar aptiten, säger Maria Lennernäs, professor i beteendeinriktad mat- och måltidskunskap. Hon har också i många år arbetat och föreläst tillsammans med sömnforskare.

– När man sover för lite minskar mättnadshormonet leptin och i stället ökar ett aptitstimulerande hormon, ghrelin. Då tolkar hjärnan behovet av energi fel. Den uppfattar att kroppen har energibrist och hetsar dem att äta mer för att kroppen inte ska gå under. Man får sug efter fet mat och snabba kolhydrater.

Ute i dagsljus

Om du sover tillräckligt många timmar kan du alltså motverka att gå upp i vikt, säger Maria Lennernäs. Och om du sovit dåligt under en lång period och lagt på dig för många kilon kan bättre sovvanor göra att du blir av med övervikten.

Om du får en bra sömn bildas en ”god cirkel”: För att få en bra sömn behöver du vara ute i dagsljus och röra på dig varje dag. Då förbränner du samtidigt energi. Om du kan känna dig lugn och nedvarvad när du lägger dig så somnar du lätt och kommer ner i djupsömnen.

Av Susanna Hauffman Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons