Svårt att sova? Tips på enkel övning som alla kan göra!

kvinna som sover

Tips för bättre sömn
Slå på ljud

Många har problem att sova och oftast är besvären inget att oroa sig för, åtminstone om det är något som händer då och då. Men den som sover dåligt under en längre tid kan börja må dåligt och uppleva en sämre fungerande vardag och då är sömnbristen ett reellt problem.

Enligt en studie som gjorts vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm så har det skett en fördubbling av sömnproblem de senaste 30 åren. Hårdast drabbade är unga kvinnor och förklaringen tros bottna i vårt uppkopplade samhälle där många både arbetar och lever i ett mycket högt tempo. Stress och oro kan alltså ge dig sömnsvårigheter, men också störande ljud, som en snarkande partner, kan vara boven i dramat.

Hur mycket sömn behöver man?

Våra sömnbehov skiljer sig mycket åt, men de allra flesta vuxna behöver mellan sex och nio timmars sömn varje natt för att känna sig utvilade och återhämtade på morgonen. Alla känner vi igen oss i en situation där vi haft de bästa ambitioner att somna i tid för att få de eftertraktade timmarna, men ändå ligger och vänder och vrider på oss långt in på småtimmarna utan att lyckas komma till ro.

Rebecca Robbins är författare till sömnboken Sleep for Sucess och forskare vid Harvard Medical School i USA. Hon menar att rutiner och sunda vanor är bra verktyg för att lyckas sova bättre och inte låta en stressad vardag komma i vägen för vår välbehövliga nattvila.

– Träning och meditation kan vara bra verktyg för att hantera negativa upplevelser, hålla balans och se till att sömnen inte blir alltför påverkad, säger hon till norska KK.

Robbins rekommenderar alla att låta bli sociala medier som Facebook och Instagram precis innan läggdags eftersom vi där matas med nya intryck och information som kan göra intrång på sömnen. Istället tipsar hon om att vi kan ägna oss åt rogivande rutiner innan vi går och lägger oss.

– Det kan vara att ta ett varmt bad, dricka en kopp te med örter och stänga av mobilen. Du kan också skriva ner vad som bekymrar dig på ett papper för att få perspektiv och tackla stressen.

Tips på övning för att somna snabbt

Enligt Robbins finns en avslappnande övning som är bra att lägga in i sin kvällsrutin om man har svårt att somna.

Gör så här:

  • Sätt dig på golvet med benen i kors och stäng ögonen.
  • Rikta hela din uppmärksamhet mot din andning. Ta djupa andetag under tre till fem sekunder och se till att utandningen tar lika lång tid. Upprepa detta två gånger.
  • Flytta därefter tankarna till något som gör dig glad. Det kan handla om en härlig skogspromenad som du har varit på eller en härlig dag på stranden. Vem var du där med? Hur kändes de? Se omgivningen framför dig samtidigt som du andas in och ut.

Källor: Sömn.se1177.sekk.no

Foto: TT

LÄS MER:

Enkla tipsen för att sova gott – och vakna utvilad

Nya riktlinjer: Så här mycket sömn behöver vi i olika åldrar

5 saker sömnexperter gör när de vaknar mitt i natten

Utvald läsning