Svårt att sova? Testa Michael Mosleys 4-2-4-övning

26 aug, 2020 
michael mosley om sömnproblem
Doktor Michael Mosley tipsar om sin andningsövning som kan hjälpa dig somna på kvällen, och att somna om ifall du vaknar på natten.
Annons

5 saker du inte visste om Michael Mosley
5 saker du inte visste om Michael Mosley

Har du svårt att somna på kvällarna, eller vaknar du på natten och har svårt att somna om? Doktor Michael Mosley har skrivit en bok om sömn, Mosleys sömnskola, där han tar upp olika sömnproblem – och ger lösningar på dem.

Andningsövning som sänker pulsen

En av hans favoritövningar för att somna, eller somna om, är en enkel andningsövning. Den hjälper dig att komma ner i puls, vilket han menar är en nyckel för att kunna somna ordentligt.

Övningen går ut på att du andas in genom näsan, pausar, och sedan andas ut genom munnen samtidigt som du räknar. Han kallar den 4-2-4-övningen.

Så gör du Mosleys andningsövning för att sova

  • Du andas in genom näsan samtidigt som du långsamt räknar till fyra.
  • Efter det håller du andan och pausar samtidigt som du lugnt räknar till två.
  • Sedan andas du ut genom munnen medan du långsamt räknar till fyra igen.
  • Börja om från början och fortsätt tills du förhoppningsvis somnar.

– Gör gärna övningen på dagtid först, så att du inte gör den första gången mitt i natten, säger Michael Mosley i en podcasten Science Fokus.

Han menar att det är bra att ha gjort den några gånger så att det känns bekant, annars är risken stor att du vaknar till bara för att du ska ha koll på vad det egentligen var du skulle göra.

Annons

Övningen hjälper mot stress dagtid

Michael Mosley tipsar också om att övningen kan vara bra för att komma ner i stressnivå på dagen, och att det även kan hjälpa sömnen att göra andra mindfulnessövningar både på dagen och för att somna.

Andra saker som kan hjälpa dig att sova bättre menar Michael Mosley är bland annat att äta medelhavskost, att gå ner i vikt om du väger några kilo för mycket, att skapa bra rutiner, att gå upp ungefär samma tid varje dag, att motionera men inte för sent på kvällen och att inte äta för mycket sent på kvällen.

Foto: TT

LÄS MER:

Michael Mosleys bästa sömntips: Mina sömnproblem är borta

Michael Mosley: Så slutar du snarka – för gott

Michael Mosleys 5 bästa tips för ett starkt immunförsvar

Annons