Svårt att sova? Här är apparna som hjälper!

Dessa appar ska hjälpa dig att somna.

Appar är program till mobiltelefoner (endast smartphone) som kopplas upp till en hemsida på nätet eller laddas ner i mobilen.

Tänk på att ett sömnprogram kan funka för en person, inte alls för en annan. I så fall – prova en annan app. Priset är ofta bara ett par tior, men kan också vara högre. Vissa tillval kostar extra. Man betalar direkt via telefonen, kort eller internetbank.

För Iphone finns ett stort utbud på App Store, , och för androider finns Android Market.

Bra för
Hjälp att somna, väckning och sömnanalys. På en sömnkurva från lättare till djupare sömn ser du hur du sovit. Programmet kan känna av när du sover som lättast och väcker dig just då, så du vaknar behagligt. Tror du att du pratar i sömnen eller snarkar? Ljudet kan spelas in.

Så funkar det
Lägg telefonen i sängen och starta programmet. Appen registrerar hur djupt du sover. När du vaknar har du din egen sömngraf med statistik. En så kallad captcha hindrar försovning: För att larmet ska stoppa måste du exempelvis lösa ett räkneexempel. Du kan välja ljud att somna till och väckas av, med gradvis volymsänkning eller höjning.

Passar: Android

Pris: Ca 10 kronor

Betyg: ZZZZ

– Roliga funktioner, lätt att använda!

Bra för
Hjälp att somna, sova djupare och öka självkänslan. En bit in i lyssningen får du hjälp att med tankekraft slappna av i kroppen. Du följer din andning och tänker på olika bilder som målas upp. Positiva affirmationer för självkänslan kommer på köpet.

Så funkar det
Starta programmet och lyssna. 35 minuter långt, går att pausa. Tal på svenska, utan musik.

Passar: Android och Iphone

Pris: 149 kronor

Betyg: ZZZ

Avslappnande, men rösten gör en del irriterande ljud!

Psst! I MåBra nummer 3 kan du läsa mer om avslappnings-appar, där betygsätter vi dessutom fler!

Läs mer:
Här är 6 appar som hjälper dig i form!

Åsa: Jag hittade toppformen med appen!

AV: Anna Björe

BILD: Thinkstock

Utvald läsning