Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Svårt att sova? Därför ska du läsa innan läggdags!

13 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Att läsa innan du ska sova kan göra underverk för sömnproblemen. Vi på MåBra vet vad du ska läsa i sängen i höst!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett av de vanligaste tipsen för en god sömn är att läsa innan läggdags. Vi har nog alla somnat med en bok i handen någon gång. Men varför blir vi så himla trötta av läsning?

Enligt professorn Raman Malhotra beror det på flera saker. Dels är läsning en avkopplande aktivitet som tillåter hjärnan att koppla av, men framför allt är det effektivt när det blir en del av din ”sovrutin” i vardagen.

Läs också: 6 saker som garanterar bättre sömn

– En regelbunden läsrutin innan du ska sova kan förbättra sömnen hos personer som sover dåligt. Avsätt ungefär 15-30 minuter för rutinen som separerar den från andra, betydligt mer stressande aktiviteter under kvällen.

Att fysiskt trötta ut dina ögon genom att läsa gör såklart sitt, men däremot kanske du ska skippa e-boken när du bäddar ner dig i sängen.

– Majoriteten av läsplattorna utstrålar blått ljus som rubbar den inre kroppsklockan och då kan det bli mycket svårare att somna, tillägger Malhotra, enligt Refinery29.

Annons

Därför gäller det även att lägga undan mobiltelefonen en stund innan du vill sova – och allra helst ska du inte ens ha den i sovrummet!

Måbra:s lästips för god sömn:

”Ett jävla solsken” (reklamlänk), av Fatima Bremmer. Stark biografi om journalisten Ester Blenda Nordström. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Ett jävla solsken.
Ett jävla solsken.

”Ett oväntat besök”, (reklamlänk) av Åsa Hellberg. Roman om sorg och kärlek – en sann feelgood-bok! Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Ett oväntat besök.
Ett oväntat besök.

”En helt vanlig familj”, (reklamlänk)av Mattias Edvardsson. En tragedi drabbar familjen i villan utanför Lund – hur ska de förstå vad som egentligen hände? Läs mer och köp här. (reklamlänk)

En helt vanlig familj.
En helt vanlig familj.

Läs också:

Att läsa böcker kan göra dig friskare och mindre deppig

8 stora fördelar med att läsa för ditt barn

Läsa för bebisar är bra för deras ordförråd

Foto: IBL//Shutterstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons