HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Suzanne Axell om nya boken: Vill inspirera och väcka hopp

16 nov, 2022 
Suzanne Axell
"Nu är livet på riktigt". Så beskriver en av de medverkande livet efter 60 i Suzanne Axells nya bok, en bok om kvinnor som i mogen ålder vågar leva sina bästa liv.
Annons
Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Det är aldrig för sent. Så skulle man kunna sammanfatta Suzanne Axells bok "Livet efter 60", där hon intervjuat kända och okända svenska kvinnor om deras liv, klokskaper och erfarenheter. Läsaren möter bland annat skådespelaren Marie Göranzon, författaren Elsie Johansson och konstnären Lena Linderholm.

Ingenstans står kvinnornas ålder men av bokens titel att döma har de alla passerat sextio. Ålder är annars något som Suzanne tycker är tråkigt att tala om. Den säger ingenting om en människas energi, livslust och ambitioner.

– Många tror att livet är slut bara för att man fyllt 60. Min vän Dagny Karlsson menade att hennes bästa tid började efter 99, berättar Suzanne för MåBra.

Idén till boken tog form under förra året i samband med Suzannes medverkan i "Let´s Dance". Hennes bokförlag kontaktade henne och tyckte att hon skulle skriva en bok. Det blev "Livet efter 60", egna reflektioner om livet och åldrande samt möten med kvinnor som inspirerat och berört Suzanne.

Annons

Under luncher som aldrig ville ta slut, över otaliga koppar kaffe och över telefon när så krävdes, började Suzanne intervjua kvinnorna som alla hade sin unika historia att berätta.

– En sak har de dock gemensamt, menar Suzanne. De har alla gått igenom svårigheter i livet, men de har alltid rest sig igen.

En av de medverkande kvinnorna är polischefen Carin Götblad. Av alla de otroliga historier som Suzanne fick berättat för sig har Carins historia dröjt sig kvar lite extra.

Polischefen Carin Götblad och artisten Anne-Lie Rydé medverkar i boken "Livet efter 60".

– Man ser den här kvinnan i polisuniform ... För mig berättade hon om hur hon blev ensamstående mamma redan som nittonåring. Helt utan utbildning, vänner och nätverk, berättar Suzanne.

Trots en på många sätt utsatt situation tog hon sig igenom en juristutbildning och fick sedermera en hög befattning inom polisen. Och som Carin Götblad själv säger i boken.

Annons

– Finns det bra personer i din omgivning: sök upp dem! När du blir rädd av livet, ta ett steg framåt, även om det är svart.

En renande process

Så vad är det bästa med att ha passerat 60?

Det bästa med att åldras är att man blir bättre på att vara sig själv men också ta hand om sig själv.

– Det här är jag och det står jag för! Sedan slutar man att bry sig om elaka människor. Skitstövlarna är lättare att rensa bort, menar Suzanne.

Att möta kvinnorna och ta del av deras berättelser har varit ett reningsprocess för Suzanne. Och inte minst för kvinnorna i boken som fått chans att blicka tillbaka. Livet tar och livet ger, det är tydligt i boken. Suzannes förhoppning är att den både ska uppmuntra, ge kärlek och hopp för både kvinnor och män om att livet blir precis så härligt som man bestämmer sig för. Oavsett om man är 50 eller 99.

Foto: TT/Printz Publishing

Annons