SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Maten som håller ögonen i toppform – 13 tips!

14 jul, 2017 
Det här ska du äta för att hålla ögonen på topp. Lis Forslund, ögonläkare vid Stockholm EyeCenter och Capio Örebro, tipsar om smartaste maten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Håll ögonen friska med supermaten.

Satsa på det här på tallriken: 

Fiskolja

Ett flertal studier visar att kost som är rik på omega-3-fettsyror har en positiv effekt på tårfilmens kvalitet. Ett riktigt supertips för ögat är makrill i tomat, där den feta fisken innehåller omega-3 och den kokta tomatsåsen innehåller antioxidanten lykopen.

Gröna grönsaker

Grönkål, babyspenat och broccoli är rika på lutein, en variant av A-vitamin. Ha finhackad djupfryst grönkål i frysen och strö det över soppan eller pajen – det mångdubblar luteinet.

Läs också: Så slipper du påsarna under ögonen – för gott!

Havtorn

Det gyllene superbäret har en läkande effekt och studier visar att ett tillskott av havtornsolja kan hjälpa till att återfukta kroppens torra slemhinnor, bland annat i just ögat. Havtorn är rikt på vitaminerna C, A och E samt fullproppade med de nyttiga fettsyrorna omega-3, -7 och -9, som från början produceras av kroppen men som behöver tillföras via kosten när vi blir äldre. Hälsotillskott finns på apotek och i hälsokostbutiker. Bäst och billigast är att plocka själv eller att köpa frystorkad havtorn och äta en tesked om dagen.

✔ Blåbär

✔ Gurkskal

✔ Tillagad tomat

✔ Lever

✔ Frukt

✔ Grönsaker

✔ Kaffe

✔ Grönt te

✔ Valnötter

✔ Kryddor

Text: Margareta Eldh
Foto: Shutterstock/IBL.

Läs också: Så lindrar du dina torra ögon

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons