HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sugen på salt, sött eller fett? Din kropp försöker säga dig något!

19 feb, 2020 
glasskaka
Vissa dras till chokladen, medan andra hellre öppnar en chipspåse – vad säger det om oss egentligen? Här är några teorier!
Annons

Vi har tidigare skrivit om att dina olika cravings kan bero på att din kropp behöver något – och inte nödvändigtvis just det du är sugen på (det är sällan kroppen verkligen behöver choklad…). Men medan en del cravings kan vara väldigt specifika (choklad, ostbågar, lakritsglass), så består andra av lite rundare svängar, som sött, salt eller fett.

Och även dessa kan vara tecken på att du har någon obalans i kroppen. Du undviker dessa genom att tänka på att äta varierat och i en lagom mängd av både fett, protein och kolhydrater, men om du ändå får ett kraftigt sug kan det vara bra att veta vad som ligger bakom, för att snabbt få bukt på problemet – innan du tömt tredje påsen chips på helgen.

Det är också värt att ha i åtanke att obalanserna kan komma från annat än att du ätit för mycket eller för lite av något. Faktorer som sömn och stress och allmänhälsa spelar stor roll.

Är du en chipsperson?
Är du en chips-person?

Sugen på salt? Du kan vara uttorkad

Har du druckit mycket alkohol kvällen innan? Suttit på ett långflyg? Eller tränat väldigt hårt i varmt väder? Oavsett vad som har gjort dig uttorkad, så kan det visa sig i ett påtryckande sug eller något salt. Och det behöver inte betyda att du har saltbrist, men salt är en elektrolyt som binder vätska i kroppen, och uttorkning är ett tecken på att du dels behöver mer vätska, men också att kroppen behöver kunna hålla kvar vid vätskan.

Annons

Det finns också viss forskning som visar att saltsug kan indikera en lättare brist på kalcium i kroppen, men här behövs mer forskning innan man kan säga något säkert.

Istället för salta snacks kanske du kan testa ett glas med vätskeersättning? Så här gör du din egen!

Får du ibland ett sug efter en bit ost?
Får du ibland ett sug efter en bit ost?

Sugen på fett? Du kan behöva mer sömn

När du inte sover tillräckligt mycket eller bra kan dina hormoner hamna i kläm, inte minst hormonerna ghrelin och leptin som styr vår hunger och mättnad. Det finns bland annat studier som visar att en person som lider av sömnbrist i genomsnitt äter 385 extra kalorier dagen efter.

Och forskning säger även att sömnbrist kan trigga ett specifikt sug – nämligen det efter fet och kaloririk mat. Detta för att sömnbristen kan få nivåerna av en kemisk förening som kallas endocannabinoider att stiga i blodet, vilket gör att vi känner av en extra belöning när vi stoppar i oss fet mat.

Annons

Känner du ett starkt sug ett fet mat och feta snacks? Testa att se över dina sömnvanor och prioritera sömnen mer.

Kanske är du en riktig godisråtta?
Kanske är du en riktig godisråtta?

Sugen på sött? Du behöver en balanserad kost

Ett sockersug kan bero på flera olika saker, och den som vant sig vid extremt sötade livsmedel som smågodis och läsk kommer snart tycka att naturlig mat, som frukt och grönsaker, är mindre lockande för att de smakar mindre. Smaklökarna blir liksom lite avtrubbade. Detta gäller faktiskt ännu mer för personer som väljer lightprodukter, eller livsmedel som är sötade med sötningsmedel, efter som medlen ofta är mellan 200-600 gånger sötare än vanligt socker.

Den som dessutom lever på en kost som är rik på snabba kolhydrater (pasta, bröd, ris till exempel), riskerar att ha ett blodsocker som går upp snabbt när man har ätit, och sedan sjunker snabbt efter toppen. När blodsockerdippen slår till kommer kroppen säga att du vill ha åt som snabbt får upp blodsockret igen – det vill säga mer snabba kolhydrater.

Bli av med sötsuget genom att satsa på hälsosamma och mättande måltider tre gånger om dagen, och måste du klämma in något sött – ta en lite bit tätt inpå måltiden, eller byt ut bullen mot ett äpple. Eller gå med i vår sockerdetox här!

Källa: Livestrong.com, MåBra, Uppsala Universitet m.fl.   Foto: TT

Nutritionisten: Nej, dina cravings kan inte säga vad kroppen behöver

9 livsmedel som kan minska ditt sötsug

Trist, tröst eller trött? 9 vanliga orsaker till sötsug

Annons