SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

SUCK! För det är faktiskt viktigare än du tror

25 maj, 2016 
Det kanske kan verka nonchalant att sucka i tid och otid – men det är faktiskt livsnödvändigt. Och du ska göra det minst tolv gånger i timmen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visste du att det inte går att leva utan att sucka? Det visar en forskning som danska iForm har skrivit om. Enligt studien ska man sucka var femte minut, annars riskerar de ballongliknande fickorna i våra lungor, alveolerna, att långsamt kollapsa – vilket leder till lungsvikt. Men lugn, du behöver inte vara rädd för att sucka för lite – vi har nämligen en inbyggd reflex som sköter det åt oss.

Läs även: Andas på rätt sätt – så slipper du smärtan

En vuxen människa har omkring 700 miljoner alveaoler, och deras uppgift är att transportera koldioxid och syre mellan lungorna och blodet. Alveolerna är som små ballonger, och precis som ballonger är de svårare att blåsa upp när de är helt tomma jämfört med när det finns lite luft kvar i dem. Men ibland töms alveolerna och faller ihop, och då krävs en suck för att de ska blåsas upp igen.

Fler roliga fakta om våra lungor:

  • Du får in dubbelt så mycket luft i lungorna när du suckar som vid en vanlig inandning.
  • Beroende på graden av kroppsansträngning andas en vuxen människa dagligen mellan tio och tjugo kubikmeter luft – det vill säga över 10 000 liter.
Annons