HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Studie visar: Smarta barn har lägre risk för vanliga sjukdomar

04 jul, 2017 
Redan i barndomen kan man se vilka sjukdomar en person riskerar att dö av i framtiden. Och det som kan avgöra är barnets intelligens – det visar en ny långtidsstudie.
Annons

En ny, stor studie från Skottland visar att hög intelligens som barn minskar risken att dö i vissa sjukdomar. I studien följdes 66 000 personer födda 1936. Vid elva års ålder fick de göra ett intelligenstest, ett så kallat Moray house test No 12. Sedan följde man personerna i 68 år och kartlade deras dödsorsaker.

Vad man sedan kunde se var att höga poäng på testet också kunde relateras till lägre risk att dö i vissa sjukdomar. Ett av de tydligaste exemplen var lungsjukdomar – de som hade 15 poäng högre i testet löpte 30 procent mindre risk att drabbas av lungsjukdom.

Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn

Andra exempel där hög intelligens minskade risken för död var kranskärlssjukdom, stroke, demenssjukdomar och sjukdomar kopplade till matsmältningssystemet. Lite oväntat gällde den minskade risken även för död orsakad av skada.

Vad som tycktes spela avgörande roll var bland annat livsstil och riskbeteenden som rökning och huruvida man motionerade eller ej. Men även hur personerna hanterade sina kroniska sjukdomar och hur benägna de var att hitta och förstå hälsoinformation, samt socioekonomisk situation.

Källa: Dagens Medicin   Foto: IBL

 

Motionerande mammor får smarta barn

träning för gravida

Läs också: Motionerande mammor får smarta barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons