FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Studie visar: Kvinnor blir lyckligare – efter 85

15 dec, 2017 
AvHelena Sjögren
Efter 85 års ålder mår kvinnor bättre och bättre, visar ny brittisk forskning. Det kan bero på att ett minskat ansvar för familjen – eller att fler är änkor!
Annons

Vi kan påverka det mesta, men inte vår ålder. Men som kvinna finns det nu ännu en anledning att omfamna åldrandet.

Enligt en undersökning som National Health Service (NHS) i England genomfört är kvinnor generellt sett olyckligare än män fram till de fyller 85 år. Därefter vänder det, rapporterar Times.

Undersökningen, som bygger på svar från 8 000 vuxna britter, visar på en tydlig trend. Mer än var femte kvinna, 21 procent, uppgav att de hade haft psykiska problem jämfört med 16 procent av männen.

Kvinnor lyckligare efter 85

Men vid 85 års ålder hände något.

– Singelmän, änkemän och de män som skiljt sig var mer benägna att utveckla en depression. Män i den här åldern lever oftare ensamma. Paradoxalt nog tenderar gifta kvinnor att ligga i riskzonen för att utveckla en depression, säger Kate Lovett vid Royal College of Psychiatrists till Times.

För kvinnor sjönk siffran för psykiska problem drastiskt till 14 procent efter 85 års ålder.

Kate Lovett tror att det finns flera förklaringar till att kvinnor 85+ mår bättre. Många kvinnor känner genom livet ett stort ansvar för hus, hem och familjen, men med ökad ålder minskar den ansvarskänslan. En annan förklaring kan vara att kvinnor i den här åldern ofta är änkor.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons