SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Därför mår du bättre av att vara lite barnslig

03 sep, 2020 
barnslig kvinna leker
Att vara mer barnslig och lekfull i vardagen kan få oss att må bättre, det visar en ny studie. Prova redan idag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tar du dig tid att busa? Upptäcka något nytt med entusiasm? Att försöka se eller uppleva något som att det vore för första gången, med sådan där glädje som barn gör?

Lite mer lekfullhet i vardagen kan faktiskt få oss att må bättre och känna oss mer tillfredsställda, det visar en studie som gjorts av forskare från Schweiz och USA. Det kan alltså vara värt att försöka vara lite mer barnslig varje dag.

Mer lekfullhet ger mer glädje

Forskarna ville dels ta reda på om vi kunde öva fram lekfullhet, det vill säga blir bättre på att vara lekfulla, och dels på vad lekfullhet kan göra för hur vi mår. I studien fick över 500 personer uppgifter som skulle göra dem mer lekfulla. Uppgifter som de skulle utföra varje dag.

Deltagarna skulle också reflektera över hur de påverkades av uppgifterna och anteckna sina tankar och känslor varje dag genom att välja ut och beskriva situationer då de varit särskilt lekfulla.

Annons

Det kunde till exempel vara att man varit nyfiken på att prova något nytt, att man har varit extra entusiastisk över något, hade hittat på något bus, skojat med någon eller förvandlat en trist uppgift till något roligt.

Det går att bli mer lekfull i vardagen

Efter att deltagarna testat det här en period fick de fylla i ett formulär där de fick uppskatta hur de hade tyckt att det gick. Resultatet visade både att de hade blivit mer lekfulla under perioden och att de faktiskt mådde bättre medan de var det.

Forskarna menar nu att fler borde ägna sig åt den här typen av övningar för att må bättre. Både hemma, i sin parrelation, med sin familj och på arbetsplatser.

Källa: Svt Foto: TT

LÄS MER:

3 sätt att skratta mer – varje dag!

Experterna: Sluta kittla barn, trots att de skrattar

Roliga lekar till festen? Inspireras av Bäst i test från SVT!

Annons