Studie: Kvinnor sover bättre med hunden än med sin partner

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kvinnor sover mycket bättre om nätterna om de delar sängen med en hund, det visar en studie. För en partner eller en katt har visat sig vara alldeles för störiga och elaka att tillbringa natten med.

Om du har funderat på att låta din partner sova i gästrummet eller i soffan får du kanske mer vatten på din kvarn ju mer du läser av denna artikel.

Hundar är bra för sömnen

Ett forskarteam vid Canisius College i Buffalo New York, ledda av Christy L. Hoffman som är professor i etologi, studerade vilken effekt husdjur har på människors, och framförallt kvinnors, sömnkvalitet. I studien deltog 926 amerikanska kvinnor, där 55 procent av deltagarna delade säng med sin hund, 31 procent delade säng med minst en katt. Utöver detta uppgav 57 procent av deltagarna att de utöver sina djur även delade säng med en partner.

Hunden-Thella-Johnson-med-syskon-FOTO-PRIVAT

Bruna labradorvalpar som en dag kommer bli fantastiska sovpartners. Foto: Privat

Resultaten visade att kvinnor som sov med en hund uppgav att de sov bättre och kände sig mer utvilade. De uppgav även att deras hundar störde nattsömnen mindre än deras mänskliga partner och de rapporterade att de kände komfort och trygghet.

Sömnen för deltagare som sov med sina katter var mer störd under natten och detta val av sovpartner var i högre grad förknippad med svagare känslor av komfort och trygghet än för hundar och mänskliga partners.

Löser inte sömnproblem

Studien visade även att hundägare oftare går och lägger sig tidigare än andra och att de också vaknar tidigare än kattägare.

Gullig hund

Låt hunden sova i sängen!

Professor Christy L Hoffman rekommenderar till en djupare studie i ämnet. Bland annat efterlyser hon en studie på huruvida mäns sömn påverkas av husdjur på samma sätt som kvinnor. Hoffman påpekar även att ”nyckelordet här är uppfattning, denna studien är baserad på individernas självrapportering om hur de upplever att deras sömn påverkas” och hon poängterar att studien är baserad på aggregerade data och är ett genomsnittligt svar.

Så att skaffa en hund kommer inte att lösa allas sömnproblem. Men det kanske kan vara ett starkt argument när din partner inte tycker att hunden ska få lov att sova i sängen…

FOTO: TT/SHUTTERSTOCK

Läs även: 

Forskning visar att hundägare lever längre – här är anledningen

5 hälsofördelar för dig som har hund

Ny svensk studie: Din hund känner av när du är stressad

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: