SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Studie: Därför bör morgontrötta få börja jobba senare

19 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Är du som mest produktiv på kvällen? Har du svårt att komma upp ur sängen innan klockan tio? Ny forskning menar att det bästa din arbetsgivare kan göra är att ge dig sovmorgon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta kan kategorisera sig som antingen morgonmänniska eller nattuggla. Morgonmänniskan kommer till jobbet tidigt och är som mest produktiv under morgonen och förmiddagen, men kraschar runt tre-snåret. Nattugglan, däremot, har svårt att komma igång innan klockan tio på morgonen men fungerar som bäst på eftermiddagen och sent på kvällen.

Nu finns det ny forskning som visar att det kan finns fördelar för arbetsgivaren att anpassa arbetstiderna efter medarbetarnas inre klocka – att morgonmänniskan får börja tidigare medan nattugglan slutar senare.

Studien, som genomfördes vid University of Sydney, fann att människors energimönster visar vilken tid på dygnet de är som mest produktiva, och varför.

Forskningen pekar även på hur de olika energimönstren påverkar arbetslaget samt arbetsplatsen som helhet. För personer som jobbar som exempelvis akutsjukvårdare eller kirurger är det en fördel om de inom arbetslaget är synkade i energimönster. I arbeten som kräver fokus under en längre tidsperiod, så som flygvärdinna eller polis, är det i stället bra att blanda människor med olika energimönster för att ständigt ha någon som är koncentrerad under arbetspasset.

Stefan Volk, författaren till studien, menar att resultaten visar att chefer och arbetsgivare kan dra nytta av att anpassa tiderna för att få de anställda att jobba som bäst.

Foto: IBL

Källa: Red Online

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons