SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Studie: Dålig kondition ökar risken för vanlig hudsjukdom

13 jan, 2021 
Kvinna kliar sig på armen
Dålig kondition hos unga vuxna kan utlösa hudsjukdomen psoriasis senare i livet. Det visar svensk forskning. Regelbunden träning tycks också skydda mot psoriasis, åtminstone när det gäller kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Att som ung vuxen ha dålig kondition ökar risken för hudsjukdomen psoriasis senare i livet. De med sämst kondition har en 35 procent högre risk att drabbas av psoriasis senare i livet, visar en studie vid Göteborgs universitet. Studien baseras på data om drygt 1,2 miljoner svenska män.

Sjukdomen lika vanlig hos båda könen

– Men enligt min bedömning gäller detta sannolikt också för kvinnor, säger studiens ledare Marta Laskowski, doktorand inom dermatologi vid Göteborgs universitet och ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hon berättar att psoriasis drabbar män och kvinnor i samma omfattning och orsaken anses vara den samma hos könen: En kombination av genetiska faktorer och triggers, till exempel stress eller trauma, som drar igång en inflammationskaskad i kroppen. Den orsakar sedan själva sjukdomen.

Fysisk aktivitet minskar kvinnors risk för psoriasis

– Det finns tidigare forskning som har visat att psoriatiker generellt verkar ha en lägre konditionsnivå jämfört med dem utan psoriasis, säger Marta Laskowski.

Annons

Det finns även studier gjorda på huvudsakligen kvinnor som tittat på hur fysisk aktivitet påverkar risken för att få sjukdomen.

– Man såg då att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för kvinnor att drabbas av psoriasis.

I den nu aktuella studien såg man att ju sämre kondition männen hade vid mönstringen, desto större andel av dem insjuknade senare i psoriasis eller psoriasisartrit.

Psoriasis ökar även risken för hjärtsjukdom

I gruppen med sämst kondition var risken 35 procent högre att utveckla psoriasis. Risken att utveckla psoriasisartrit var 44 procent högre, jämfört med gruppen som hade hög kondition.

– Man vet sedan tidigare att låga konditionsnivåer ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, och psoriasis är i sig kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, säger Marta Laskowski.

Här kan du läsa studien.

Det här är psoriasis

  • Omkring 300 000 svenskar har psoriasis, en kronisk inflammatorisk systemsjukdom.
  • Att det är en systemsjukdom betyder att den som har psoriasis ofta har andra sjukdomar också.
  • Bland annat har 30 procent även ledsjukdomen psoriasisartrit.
  • Man drabbas också oftare av fetma, hjärtkärlsjukdom, diabetes och depression.
  • Det är inte helt klarlagt vad som utlöser sjukdomen.

Foto: TT

Annons