Studie: Appar som ska avslöja hudcancer har ofta fel

Kvinna sitter och tittar i en hälsoapp i sin mobil

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hudcancer ökar kraftigt och många oroar sig för sina födelsemärken och prickar. Malignt melanom ökar snabbt i Sverige, dessutom har risken för återfall i malignt melanom ökat kraftigt. Så det är knappast någon slump att det finns hundratals mobilappar som ska hjälpa oroliga med självdiagnostik av hudförändringar som kan vara malignt melanom.

Hudcancer-apparna har dålig träffsäkerhet

Genom att ta en bild på sin hudförändring och få den analyserad med artificiell intelligens i form av algoritmer, ska appen  berätta vilka hudförändringar som behöver kollas närmare hos läkare. På så sätt ska appen kunna upptäcka farlig hudcancer på ett tidigt stadium. Men kan den det? Forskare är tveksamma.

I en ny studie som publicerades tidigare i år har brittiska forskare tittat på hur tillförlitliga sådana appar verkligen är.  De såg att apparnas träffsäkerhet var dålig. Två av de stora apparna, Skinscan och Skinvision, är CE-märkta, vilket betyder att de har blivit bedömda som säkra av EU.

CE-märkta appar är inte heller säkra

Men när det gäller Skinscan lyckades den inte identifiera något av de 5 fallen av malignt melanom som fanns bland 15 hudförändringar. Skinvision missade 4 av 30 maligna melanom och gav också många falskt positiva svar där ofarliga prickar bedömdes som farliga. Totalt ingick drygt 1 100 undersökta hudförändringar i materialet.

Forskarnas slutsats av studien är att hudcancer-appar ännu inte går att lita på och att det behövs förbättringar. Även en tidigare granskning av apparna visade också att det fanns en stor risk att de missade hudcancerfall och invaggade användaren i falsk säkerhet, skriver Läkemedelsvärlden.

Så känner du igen malignt melanom

Malignt melanom visar sig ofta som mörkt och oregelbundet pigmenterade hudförändringar, de kan vara släta eller upphöjda. Hudförändringen växer och ändrar form och/eller färg.

Man brukar man använda sig av ABCDE-kriterierna för att avslöja malignt melanom:

  • A Asymmetri
  • B Oregelbundna kanter
  • C Oregelbunden färg
  • D Diameter (> 6 millimeter)
  • E Evolution (en förändring över tid)

Foto: TT

Läs mer:

Studie: Hudcancer ökar kraftigt i Sverige – här är orsakerna

Hudcancer: Här är det viktigaste stället att hålla koll på!

Skärmljus får huden att åldras snabbare – så kan du bromsa det

 

Redaktionens tips
Dela på: