SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Stort intag av värktabletter ökar risken för hudcancer

07 jun, 2018 
Aspirin kan öka risken för hudcancer hos män
Män som äter tabletter med acetylsalicylsyra (Aspirin) varje dag har dubbelt så hög risk att drabbas av malignt melanom enligt ny forskning. Anmärkningsvärt nog visades ingen förhöjd risk för kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Studien är gjort på Aspirin, ett av världens äldsta och mest sålda läkemedel, med acetylsalicylsyra som det verksamma ämnet. Aspirin säljs i Sverige, men andra kanske mer kända läkemedel med acetylsalicylsyra här är Treo, Bamyl och Albyl.

Eftersom forskningen enbart är gjord på läkemedlet Aspirin går det inte riktigt att likställa med andra läkemedel som också innehåller acetylsalicylsyra. Men det kan vara värt att ha i åtanke, framför allt med tanke på den stora mängd värktabletter som säljs varje dag.

Läs också: Värktabletter – riskerar du beroende?

Studien kommer från Northwestern University och patientgruppen bestod av närmare 200 000 personer mellan 18-89 år utan tidigare historia av malignt melanom, och med en uppföljningstid på minst fem år.

Gruppen som åt minst en Aspirin om dagen i minst ett år (1 187 personer, både män och kvinnor) visade sig vid uppföljningen ha nästan dubbel risk att drabbas av malignt melanom jämfört med kontrollgruppen efter att kvinnorna filtrerats bort. Tidigare forskning har till och med påvisat att Aspirin ger kvinnor ett skydd mot malignt melanom.

Annons

En av anledningarna till att män är mer känsliga för just den här kombinationen kan vara att män producerar färre skyddande enzymer än kvinnor, vilket kan leda till högre nivåer av oxidativ stress och cellförändringar.

Läs också: Guide: Så väljer du rätt tablett för din smärta och värk

Värt att notera i sammanhanget är att Aspirin i tidigare studier visat på minskad risk för bröst-, prostata- och mag- och tarmcancer. Aspirin är också en mycket vanlig medicin för att förebygga hjärtinfarkt och forskarna är noga med att påpeka att de nya resultaten inte betyder att man ska sluta ta medicinen på grund av detta, utan att det är ännu en anledning att undvika solen och vara noga med att kolla upp hudförändringar, framförallt för de som redan har en förhöjd risk för malignt melanom.

Källa: Futurity  Bildkälla: IBL

Annons