SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Stor yogaguide: 12 yogaformer – vilken passar dig?

30 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Är du sugen på yoga men vilsen bland alla yogaformer? Vi guidar dig rätt och hittar yogan som är perfekt för just dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Hatha vadå? Ja, yogavärlden är ett virrvarr av ord på sanskrit som inte betyder ett dugg för många av oss. Det blir ju inte lättare när man inte förstår vad yogaformerna heter eftersom deras namn också är på sanskrit. Kanske är inte kundaliniyoga så obegripligt som det låter, och kanske behöver jag inte vara rädd för att testa bikramyoga.

Här får du en handfast guide att hålla i handen när du ska ta klivet upp på yogamattan. Och glöm inte att yogan ofta är oerhört beroende av vilken lärare du får. Testa olika tills du hittar den som blir din lärare. Och ge inte upp efter första försöket. Det kan vara både förvirrande och jobbigt i början, men trägen vinner!

Namaste.

Acroyoga

Vad är det? Acroyoga är som en blandning mellan yoga och akrobatik med inslag av thaimassage. Oftast utförs acroyogan i par och många av övningarna utförs när en person ligger på golvet och bär upp den andra personer på sina fötter och händer. Det är en lekfull yogaform som ökar tilliten till varandra. Ni kommer att misslyckas många gånger och då gäller det att kunna skratta åt det. Det är en utmanande yogaform för balansen och styrkan. Den är också skön för alla som vill sträcka ut ryggen.

Annons

Passar den mig? Om du inte är rädd för närkontakt med din yogapartner och du gillar att leka. Perfekt om du vill träna tillsammans med din kompis eller partner och vill kunna ha lite roligt samtidigt som ni tränar. Funkar kanon om ni vill lära känna varandra bättre, men kanske inte på första dejten.

Aerial yoga / Anti-Gravity yoga

Aerial yoga passar för cirkusprinsessan.
Aerial yoga – för cirkusprinsessan.

Vad är det? En akrobatisk yoga där man med hjälp av tyghammockar som hänger i taket kan utföra hängande positioner. Det är allt från rena styrkeövningar och pilates till renodlad yoga.

Passar den mig? Ville du bli en cirkusprinsessa när du var liten? Då är det roligt att få testa att hänga upp och ner och svinga dig i tygstycket. Det är också en härlig känsla att känna sig nästan viktlös.

Ashtangayoga

Ashtangayoga är fysiskt utmanande med positioner i olika svårighetsgrader.
Ashtangayoga är fysiskt utmanande med positioner i olika svårighetsgrader.

Vad är det? En av de mest utmanande yogaformerna rent fysiskt. Det som främst förknippas med ashtangayoga är att man varje klass utför samma serie av dynamiska positioner, sittande och stående. Det finns sex olika rörelseserier, och man måste klara av den tidigare innan man får gå vidare till nästa, men de allra flesta stannar i den första serien. Yogan stärker hela kroppen, gör att du får upp pulsen, gör dig rörlig och gör dig pigg.

Annons

Passar den mig? Om du gillar struktur och riktigt tuff fysisk ansträngning så är det här yogan för dig. Vill du ha en mer myspyskänsla eller väldigt mycket variation ska du nog välja något annat.

Bikramyoga

Vad är det? Tuff fysisk yoga som utförs i ett rum som är uppvärmt till 40 grader. Varje klass ser likadan ut och man går under 90 minuter genom en serie med 26 positioner och två andningsövningar som är samma varje klass. Yogan kan upplevas som oerhört ansträngande på grund av värmen i rummet, men känslan brukar släppa lite när man börjar svettas ordentligt. Tack vare värmen kan du stretcha djupare och du får automatiskt en högre puls under hela passet.

Passar den mig? Om du är frusen eller åtminstone inte så känslig för värme. Du får inte heller tycka att det blir tråkigt att köra samma serier varje pass och inte vara rädd för att utmana dig fysiskt. En del upplever bikramyogan som lite militärisk och hård, och då kan en annan värmeyoga kanske passa bättre.

Annons

Hathayoga

Vad är det? Vi kan kalla hathayoga för basyoga ur vilken många andra yogaformer har utvecklats. Det är en relativt lugn yogaform och positionerna utförs i ett långsammare tempo än i många andra mer dynamiska yogaformer. I ett hathayogapass ingår också andningsövningar och meditation.

Passar den mig? Den passar alla som vill ta det lite lugnare rent fysiskt. Du kommer att få stretcha ut kroppen och stärka den, men i ett lugnt tempo. Det är verkligen en yoga helt fri från prestationskrav. Du bör vara öppen för att testa meditation.

Kundalini

Kundaliniyoga har stort fokus på andningstekniker.
Kundaliniyoga har stort fokus på andningstekniker.

Vad är det? En mer andlig och spirituell yogaform med fokus på meditation och andningstekniker och kriyas – upprepade rörelser. Man sjunger mantra och utför några positioner som är samma varje pass, och rörelserna förstärks av andningsrörelser. Poängen med yogan är att frigöra energi från kroppen vilket till slut ska kunna skapa fullkomlig mental närvaro.

Annons

Passar den mig? Eftersom kundaliniyogan ställer väldigt lite krav på just det fysiska är det här en yogaform som passar alla. Om man vill vara andlig och spirituell, vill säga.

Mojo

Vad är det? En förkoreograferad yogaform som finns på ett flertal gym. Eftersom yogan är förkoreograferad kommer du att under en längre period köra samma rörelseserie och får möjlighet att verkligen komma in i det. Det är en okomplicerad yogaform men som är fysiskt tuff. Mojo yoga kommer att stärka hela kroppen, göra dig mer rörlig och ge dig en svettig yogaklass.

Passar den mig? Det här är yoga för de flesta. Det är skönt att gå till en yogaklass och veta vad som väntar, framför allt om man är en ovan yogi. Det är en yogaklass utan så mycket ”flum” och passar dig som inte är inne i yogan främst för de mentala egenskaperna.

Mysore

Vad är det? Det är den traditionella formen av Ashtangayoga där alla tränar på egen hand och i sitt eget tempo. Läraren finns där för att korrigera vid behov, men leder inte klassen.

Annons

Passar den mig? Du bör ha lite koll på Ashtangayogan innan du kan hoppa in i en Mysore-klass eftersom du inte får samma typ av ledning.

Poweryoga

Vad är det? Poweryoga är det som i dagligt tal kan kallas gymyoga. Den har sina grunder i ashtangayoga och vinyasayoga, och klassernas programmering bestäms av läraren. Yogaformen kommer från USA och har som poäng att funka som fysisk träning och rörlighet utan så mycket fokus på den mentala biten. Rörelserna utförs i takt med din andning.

Passar den mig? Om du är ute efter en lättillgänglig yogaform som stretchar ut din kropp och är ett stärkande träningspass kan den absolut passa dig. Yogan är avstressande, men du ska i övrigt inte vilja ha ett så stort mentalt fokus.

Yinyoga

I yinyoga hålls positionerna i minst 3–5 minuter, ofta längre än så.
I yinyoga hålls positionerna i minst 3–5 minuter, ofta längre än så.

Vad är det? Yin är den långsammaste yogaformen du kommer att träffa på. Du kommer att sitta i statiska positioner som du håller i minst 3–5 minuter för att komma åt att stretcha bindväven. Fokus ligger ofta på höfter och ryggrad. Det här gör man dels för att ge kroppen avslappning och dels för att ge tid till att lugna sinnet.

Annons

Passar den mig? Ja, om du inte är allt för rastlös, men även då är det nyttigt att kunna landa i yinyogans långsamma tempo. Du kommer att kunna ta hjälp av olika redskap för att kunna slappna av i positionerna även om du är stel. Bra för nutidsmänniskan som annars kräver ständig stimulans och dessutom är stela i höftpartiet.

Vinyasayoga

Vad är det? En lekfull yogaform där ingen klass är som den förra. Du utför rörelserna i takt med din andning och i ett dynamiskt flöde. Klasserna kan vara långsammare eller snabbare beroende på vem som är lärare och hens fokus just för den klassen, men är nästan alltid fysiskt ansträngande. Se till att hitta en lärare som gör klasser som passar dig.

Passar den mig? Det kan den absolut göra om du hittar en lärare som passar dig eftersom klasserna kan skilja sig mycket från lärare till lärare. Du ska gilla yoga som inte är dödsseriös utan snarare lekfull och fysisk.

Annons

Viryayoga

Vad är det? En yogaform med fokus på biomekanik och filosofiska tankar som möter dynamiska rörelsesekvenser. Det är en omväxlande och rolig yogaform där du tränar igenom hela kroppen. Poängen är att du ska få kraft och energi från din yoga. Viryayogan stärker och sträcker ut hela kroppen.

Passar den mig? Om du gillar en fysisk yoga där meningen inte är att du ska vara superseriös, utan kunna skratta. Yogan ska vara rolig.

Foto: IBL

Källa: Yogobe, Yogashala, Monika Björn (yogalärare)

Läs mer:

Minska stressen och må bättre – Yoga Girls 3 bästa tips

Annons