SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Stina Wollter som vikthetsen: "Självhat är ingen hälsokur"

12 jun, 2018 
Stina Wollter skriver träffande om kroppspositivism och självhat.
Människor som inte har kroppar enligt "normen" har minst lika mycket rätt att ta plats som andra – även på gym och simhallar. Stina Wollter hyllas efter ett träffande inlägg kring ämnet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allas vår favoritallkonstnär Stina Wollter är inte bara en känd radioröst – hon har också blivit en röst för kroppspositivism i sociala medier. Titt som tätt lägger hon ut bilder och videor på sig själv där hon dansar, poserar, leker, inte sällan i bikini eller underkläder, och helt utan att skämmas för att hennes kropp kanske inte passar in i den rådande samhällsnormen.

Bland annat publicerade hon ett inlägg där hon på bästa sätt beskriver felen i att häckla överviktiga som vill träna och må bra.

”Jag tror uppriktigt inte att någon människa på jorden har börjat motionera och dricka gröna smoothies driven av mobbing eller att den hela tiden blir påmind om att den är fel. Det kommer inte inifrån utan planterats utifrån, på ett sätt som en inte kan värja sig mot,” skriver Stina Wollter i inlägget.

Undviker gym

Hon beskriver också problematiken i att de människor som kanske behöver det mest ofta drar sig från att besöka gym eller simhallar – på grund av andras dömande blickar.

Annons

”Självhat är liksom ingen hälsokur. Däremot får jag mängder med vittnesmål från folk som höll sig undan alla motionsanläggningar med stor övertygelse medan de kände sig -(övertygade efter diverse långvariga övergreppsliknande situationer, visuell indoktrinering och repliker)- ”fel, ful, fet, äcklig” och att ”alla ändå skulle glo” och ”det är ingen idé”. Som att du inte har rätt till de utrymmena om du inte uppfyller en viss norm.”

Men normen tycks ständigt onåbar – något många av oss nog känner igen oss i, vare sig man är överviktig eller inte.

”Inget alternativ än självhat finns innan du passar i normen som på ett mirakulöst sätt ständigt likafullt lägger sig utom räckhåll,” fortsätter hon.

Och just därför är det viktigt att kroppspositivtister som Stina finns – människor som kan visa en annan bild av verkligheten:

”Så kämpar vi på här på Instagram; vi kroppsaktivister, med envishet och ännu större övertygelse om alla människors rätt att finnas och erövra sin plats på jorden exakt där de är just nu i livet. Var de vill.”

Annons

Egna erfarenheter av självhat

Hon beskriver även glädjen i att få ett meddelande från en följare, som tack vare henne och hela kroppspositiviströrelsen, vågat ta steget och ta samma plats som vi alla har rätt till.

”Så plötsligt får jag meddelanden att någon just har löst träningskort och med rak rygg stegat in med sin självklara rätt att få vistas i träningslokalen. Den väger exakt lika mycket som då den vägrade göra det förut men nu bär den med sig sin acceptans och självrespekt och styrkt av att vi är så många som vägrar släpa skeva destruktiva hetsiga marknadsstyrda ideal som en förbannad fotboja med oss i livet. Det är fullkomligt oväsentligt vad den gjorde – den kanske bara gick in och andades en stund och letade efter stjärtmusklerna. Men den gick! Inte pga mobbning eller elakheter. Inte ”välvilliga” råd och ”du får du ta tag i det där”.”

Och Stina Wollter pratar utifrån egna erfarenheter, hon har inte alltid varit den självsäkra och självälskande person hon är idag.

Annons

”Jag har GÅTT mitt i gruppträningspass för att jag inte klarat att se min egen spegelbild (då vägde jag 17 kg mindre.) och jämfört mig med andra. Jag vet vad jag snackar om. Punkt.

/Mvh Hon som just krossat motståndet än en gång och flåsande och brölande lyft tunga grejer i en trygg miljö o sen duschat och nu känner sig som ett litet fluffigt moln som vill gulla sig med hela världen.” 

Inlägget har i skrivande stund gillats 5400 gånger och  har över 100 kommentarer från människor som håller med henne. Se och läs hela Stina Wollters inlägg här:

Foto: Instagram, IBL

Läs mer:

Stina Wollter: ”Jag har alltid känt mig äcklig”

Stina Wollter berättar om systerns bortgång

Stina Wollter om de som tvivlar på sig själva

Annons