Stekte ägg i bilen – för att visa föräldrar hur varmt det blir

Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats instängda i bilar. Trots att varningar går ut och vittnesmål sprids om hemska händelser sker det ändå gång på gång. Och tyvärr har det även hänt att barn avlidit efter att ha lämnats ensamma i varma bilar.

Läs också: Är det farligt att träna i värme utan vatten?

För att påminna om allvaret i att lämna djur och barn ensamma i varma bilar bestämde en man sig för att försöka steka ett ägg enbart med värmen som fyller bilen en solig dag. Han knäckte ett ägg i en stekpanna och ställde den i sin bil. Bredvid den ställde han en termometer.

Mätningar visar att det kan det bli nära 100 grader i en bil när det bara är drygt 25 grader ute. De visar också att temperaturen stiger från 19 till 47 grader i bilen under två timmar, när temperaturen utomhus går från 14 till 20 grader.

Stiger temperaturen ytterligare några grader, till 23 grader i rent solsken, kan det utan problem bli 85 grader varmt inne i bilen.

När termometern inne i bilen hade nått 50 grader, efter endast 15 minuter i bilen, hade ägget tillagats till nära nog vändstekt.

Vuxna människor kan klara värme relativt bra. I ett brinnande hus kan vi till exempel överleva i 150-gradig värme i tio minuter. Men för barn är det värre. De klarar inte många minuter i en 50 grader varm bil.

– Hjärnan börjar svälla och till slut har den svällt så mycket att det inte kommer något blod och det är det som dödar, säger barnöverläkaren Bernt Alm till Expressen.

Så kom ihåg att aldrig låta varken djur eller barn sitta kvar i bilen under varma dagar!

 

11 tecken på att du dricker för lite vatten

Läs även: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

 

 

Utvald läsning