FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Corona: När kan man gå tillbaka till jobb och skola efter covid-19?

08 maj, 2020 
människor i shoppingcenter och förkyld kvinna
När är det okej att gå tillbaka till jobbet efter covid-19 – och måste alla vara hemma om en i familjen är sjuk?
Annons
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria friskBrand logo
Efter sex veckor i coronakarantän – nu är Klara-Maria frisk

Uppdaterad 16/12 2002.

Det finns många frågor kring hur man ska agera nu under coronapandemin. Måste jag till exempel hålla mig hemma om någon i familjen är sjuk? Och om jag varit sjuk men fortfarande är lite hostig, vad gäller då?

Här är Folkhälsomyndighetens svar på några vanliga frågor:

Om en person i familjen är sjuk i covid-19 – måste alla stanna hemma då?

Tidigare var det så att så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte hade några symtom så kunde de gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom.

Men detta har nu ändrats, så nu ska personer som har familjemedlemmar med covid-19 stanna hemma från jobb och skola.

Vem ska stanna hemma vid corona?

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan, eller lämna barn på förskolan. Barnet kan fortsatt gå i förskola men någon annan bör lämna barnet. Det är viktigt att inte smitta andra.

Annons

Hur länge ska jag stanna hemma om jag haft covid-19?

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta sedan minst två dagar efter att du blivit frisk och symtomfri, innan du går tillbaka till jobbet, skolan eller förskolan.

Du som har en konstaterad covid19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.

Observera att du kan ha fortsatt torrhosta eller bortfall av lukt- och smaksinne efter att du blivit helt fri från en covid19-infektion. Du kan alltså gå tillbaka till jobb/skola/förskola även om du fortfarande hostar, så länge du har varit hemma minst sju dagar efter insjuknandet och minst två dagar sedan du hade några andra symtom.

Om du endast haft symtomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma minst sju dagar efter att du fick det, även om du i övrigt känner dig helt frisk.

Om du som symtomfri provtagits och fått ett positivt provsvar så ska du stanna hemma i minst sju dagar efter provtagningstillfället. Skulle du utveckla symtom efter provtagningen så får du räkna från insjukningsdagen och följa rekommendationerna ovan.

Annons

Socialstyrelsen om riskgrupper vid covid-19

Riskgrupper ska naturligtvis vara försiktiga när det kommer till sociala kontakter just nu. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande äldre att undvika platser och situationer där många personer vistas samtidigt.

Socialstyrelsen går längre än så. I sin rapport om riskgrupper skriver man att de som bor med personer som tillhör en riskgrupp bör avstå från arbete utanför hemmet, om det inte går att följa de allmänna råden kring smittskydd där. Detta för att skydda de personer som riskerar att drabbas hårdast av viruset.

Läs mer om riskgrupper vid covid-19 här.

Här kan du läsa fler av Folkmyndighetens svar på vanliga frågor kopplade till coronaviruset och covid-19.

Foto: TT

LÄS MER:

Kan jag gå till vårdcentral och tandläkare under corona? Agnes Wold svarar

Ny teori: Därför är vissa mer känsliga mot coronaviruset

Ny studie: I dessa utrymmen finns mest corona i luften

Annons