SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Stå upp mot mammaskammande – 10 tips som hjälper dig

27 jun, 2019 
kvinna som ammar
Mammaskammarna – mästrande besserwissers som anser att de har rätt att lägga sig i hur andra väljer att uppfostra sina barn och hantera sin mammaroll. Varför kan de inte bara hålla tyst? Stärk ditt skal och lär dig förstå dem så är det lättare att hantera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När man pratar om mammaskammande eller mom shaming som det ofta kallas, tänker många av oss på okända troll på sociala medier, men känslan av mammaskammande kan också komma från familj och vänner som lägger sig i. Ibland med välmenande, men oönskade råd och tips och ibland med rakt ut okänsliga, onödiga och anklagande kommentarer om saker de inte har med att göra.

Ja, föräldraskapet är onekligen ett ämne som berör. Amning, sömn, mat, egentid, karriär och uppfostran är några av de ämnen som provocerar mest – alla verkar inte riktigt acceptera att man gör olika val beroende på ens förutsättningar och filosofi. Vad man än gör är det någon som tycker att man gör fel, och bara måste påpeka det. Det kan vara svårt att orka bemöta kritiken och frågorna gång på gång. Här är några tips som kan göra det lättare:

Så hanterar du mom shaming

1. Acceptera att föräldraskap är ett ämne som berör och att det är svårt att helt komma undan råd och kommentarer. Sen är det upp till dig hur du väljer att hantera dem. Men utgå ifrån att många kommer lägga sig i så är du mer förberedd.

Annons

2. Vissa människor får en kick av att lägga sig i och ge oönskade råd. Ser man det från det hållet är det lättare att distansera sig och inte ta allt personligt.

3. Stäng av de där som mest lägger sig i för att de tycker om att höra sin egen röst – de där som vet”allt”. Blocka dem i sociala kanaler och filtrera deras kommentarer så gott du kan IRL.

4. Mammaskammande är ofta ett plumpt uttryck för ömma tår och avundsjuka – ett sätt att kanalisera saker man önskar att man själv gjort annorlunda eller haft möjlighet till i sitt föräldraskap.

5. Umgås med människor som ger dig kraft och råd du faktiskt vill ha. Undvik de andra så gott du kan.

6. Acceptera att ibland kommer andra ha rätt – det blev lite tokigt. Ingen är perfekt och alla föräldrar gör misstag.

7. Se på det med en smula humor. Pikar som gör ont idag kanske du kan skratta åt om några år?

8. Jämför dig inte med de föräldrar vars liv verkar vara perfekt på Instagram – de där som aldrig har det stökigt, dåliga dagar eller blir gaaalna på barnen. Du vet också att det inte är hela sanningen.

Annons

9. Det du ser som dömande kan vara okunskap. Om man inte vet hela historien är det lätt att råka vara plump.

10. Du känner ditt barn bäst och vet vad som är bäst för hen. Punkt.

Och med det sagt – visst är det fascinerade att trots alla fel vi tror att föräldrar gör, så blir det folk av de flesta barn?

Källa: Psychology Today

Bildkälla: TT

Läs mer:

9 svenska kändisar som rutit ifrån mot mammaskammandet

Roligaste och peppigaste föräldraböckerna just nu

Amy Shumers svar till alla mammaskammare efter kritiken 

Annons