Detta ska du bära i sängen – för att få bättre sömn

fördelar sova naken
Slå på ljud

Är du en nakensovare eller bär du helst heltäckande pyjamas och sockor i sängen? Dina nattplagg tycks kunna ha en inverkan på hur god sömn du får under natten, visar en ny brittisk undersökning.

Under natten går vi igenom olika sömnfaser, varav REM-sömnen är en av de viktigaste. Det är denna sömnfas som stimulerar hjärnan mest, ökar inlärningen och skapar nattens drömmar. För att vi ska känna oss pigga och utvilade behöver sömnen bestå av minst 20 procent REM-sömn.

Sovplaggen påverkade sömnen

Sömnexperter från thedozyowl.co.uk genomförde en månadslång undersökning för att ta reda på vad som är bäst att bära i sängen för optimal sömnkvalitet. De 2 680 deltagarna fick mäta REM-sömnen varje natt och registrera vad de burit för sovplagg.

Nakensömn visade sig då ge 26 procents REM-sömn för de kvinnliga deltagarna. Kvinnor som bar strumpor fick dock 2 procent mer REM-sömn än de som sov barfota. Och vill du bära pyjamas i sängen tycks en kortärmad variant med pyjamasshorts vara bäst – det gav de kvinnliga deltagarna 27 procents REM-sömn.


Naken hud är bäst

Sämst chans till god sömn hade de deltagare som bar byxor och tröja eller en morgonrock till sängs. Ju mer naken hud, desto bättre, tycks vara den genomgående trenden. Förutom när det gäller fötterna, då.


Foto: TT