Detta ska du bära i sängen – för att få bättre sömn

fördelar sova naken

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är du en nakensovare eller bär du helst heltäckande pyjamas och sockor i sängen? Dina nattplagg tycks kunna ha en inverkan på hur god sömn du får under natten, visar en ny brittisk undersökning.

Under natten går vi igenom olika sömnfaser, varav REM-sömnen är en av de viktigaste. Det är denna sömnfas som stimulerar hjärnan mest, ökar inlärningen och skapar nattens drömmar. För att vi ska känna oss pigga och utvilade behöver sömnen bestå av minst 20 procent REM-sömn.

Sovplaggen påverkade sömnen

Sömnexperter från thedozyowl.co.uk genomförde en månadslång undersökning för att ta reda på vad som är bäst att bära i sängen för optimal sömnkvalitet. De 2 680 deltagarna fick mäta REM-sömnen varje natt och registrera vad de burit för sovplagg.

Nakensömn visade sig då ge 26 procents REM-sömn för de kvinnliga deltagarna. Kvinnor som bar strumpor fick dock 2 procent mer REM-sömn än de som sov barfota. Och vill du bära pyjamas i sängen tycks en kortärmad variant med pyjamasshorts vara bäst – det gav de kvinnliga deltagarna 27 procents REM-sömn.


Naken hud är bäst

Sämst chans till god sömn hade de deltagare som bar byxor och tröja eller en morgonrock till sängs. Ju mer naken hud, desto bättre, tycks vara den genomgående trenden. Förutom när det gäller fötterna, då.


Foto: TT

Redaktionens tips
Så äter du bäst på dagen – för att sova riktigt gott på natten
Så avslöjar sovställningen ditt husdjurs personlighet
Förstör din partner din sömn? 3 tecken som avslöjar sömntjuven
Dela på: