Sömnexperten: Därför avslöjar sovpositionen ert sexliv

Man och kvinna sover sked
TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv har
0:48

Efter reklamen: TV: 5 vanor som par med ett bra sexliv har

(0:48)

Slå på ljud

Sover ni tätt ihopslingrade eller med ryggarna mot varandra på varsin sida av sängen? Sättet som par sover på avslöjar inte bara deras sexliv utan även vilken typ av relation man har och känslorna för varandra.

Sömnexperten och författaren Anne Marie Boyan förklarar i en artikel i The Sun om hur pars sovvanor faktiskt förklarar hur relationen och sexlivet fungerar. Hon poängterar även att sex är ett bra sätt att komma ner i varv inför natten.

— Det lindrar stress och hjälper dig att slappna av. Att få orgasm under sex ökar produktionen av melatonin, "sömnhormonet", som din kropp producerar för att förbereda sig för sömn.

Sömnpositionerna som avslöjar er relation

Sova sked

Att "skeda" är den vanligaste och troligen mest föredragna positionen för par som är bekväma med intimitet. Anne förklarade att "skeden" betyder skydd, tillit och att paret trivs i förhållandet.

Ormgropen eller knuten

När ni sover med händer och fötter tätt sammanslingrade betyder det att ni inte klarar att vara separerade från varandra och indikerar intimitet och beroende – vanligt hos par i väldigt nya relationer.

Den upplösta knuten

Den här positionen är där par somnar nära varandra men hamnar mot sin egen sida av sängen allteftersom natten går. Enligt experten är positionen "det bästa av två världar". Det betyder intimitet och självständighet på samma gång och är ett tecken på ett par som har varit tillsammans länge och är väldigt bekväma med varandra.

Rygg mot rygg

Par som somnar rygg mot rygg, med ryggraden och rumpan som rör vid varandra innebär att ni har en anknytning men samtidigt uppskattar eget utrymme i sängen. "Ni är antingen ett par som har varit tillsammans ett tag och är väldigt avslappnade i varandras sällskap eller ett nytt par som ännu inte har någon anledning att misstro varandra", förklarar sömnexperten.

Frihetsälskarna

Positionen frihetsälskaren är par som sover rygg mot rygg men inte rör vid varandra. Enligt sömnexperten indikerar det trygghet och kontakt och att varje person njuter av sitt oberoende. Men man ska också vara vaksam på att distansen inte ökar och att man glömmer bort intimiteten. "Det är ganska vanligt för etablerade par."

Sova mot partners bröst/arm

Par där den ena partnern sover med huvudet på den andras bröst ses ofta i återupptagna eller nya relationer och är ett tecken på en fostrande relation eller bara ett par som helt enkelt älskar att mysa. Positionen kan också visa på att den ena partnern vill skyddar den andra.

Par som sover

Många känner sig trygga att sova på sin partners arm eller bröst.

Alfahannen

Det här är sömnpositionen är när ena parten breder ut sig och tar över sängen. "Detta kan vara ett tecken på dominans i förhållandet och att den andra personen är något avvisande. Håll ett öga på vems huvud som är närmast sänggaveln - ju högre upp deras huvud i sängen, desto mer sannolikt att de tenderar att vara dominanta i förhållandet", menar experten.

Sova på mage

Att sova på mage, om båda gör det, är motsatsen till intimitet eftersom ingen av kroppsdelarna berörs. Experten menar att positionen också är ett tecken på sårbarhet, bristande kontroll eller ångest och att det finns en brist på sexuell tillit i ett förhållande.

Källa: The Sun

Foto: TT

Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex

(0:56)

Slå på ljud

Utvald läsning