Artikeln innehåller reklamlänkar

Sömnforskaren förklarar: Därför sover vi bättre med tyngdtäcke

Tyngdtäcke effekt.

Tips för bättre sömn
Slå på ljud

En av förra årets snackisar var definitivt tyngdtäcket. Alltså täcken med insydda tyngder – det kan till exempel vara i form av bollar eller kedjor. De sägs hjälpa mot sömnproblem, framför allt sägs fördelarna vara dessa:

  • Minskade sömnproblem
  • Dämpar oro, ångest och stress
  • Lindrar smärta och värk
  • Hjälper vid diagnoser som ADD/ADHD

Men även om täckena i ett tiotal år rekommenderats till patienter med neuropsykiatriska sjukdomar, så är forskningen kring täckenas effekt relativt liten. Bara ett fåtal användbara studier finns i dagsläget.

Somnade snabbare och sov lugnare

Mats Adler, som är överläkare vid Karolinska i Huddinge, gästade under måndagen TV4:s Nyhetsmorgon och berättade om en studie han själv varit med och genomfört. Det efter att han och hans kollegor varit med om att deras patienter haft väldigt positiva upplevelser av tyngdtäcken de fått utskrivna på recept av sina arbetsterapeuter.

Då ville läkarna börja använda täckena mer systematiskt som behandling, men upptäckte att det fanns otillräckligt med bevis för att kalla det en evidensbaserad behandling.

Man lät omkring 190 patienter testa att sova med tyngdtäcken och sedan rapportera hur de sov.

– De rapporterade om kortare insomningstid, en mediantid som sjönk från 70 till 40 minuter, de rapporterade om lugnare sömn, att man var piggare på dagen och kunde koncentrera sig bättre, säger Mats Alder i programmet.

Men eftersom den första studien är baserad på patienternas egenrapporterade upplevelser kan den inte sägas vara helt vetenskaplig, därför gör man nu en mer kontrollerad studie där man jämför hur sömnen påverkas av tunga tyngdtäcken och täcken som är betydligt lättare. Detta för att se om det verkligen är tyngden som gör skillnaden.

Varför sover man bättre under tyngd?

Vad skulle det då kunna vara som gör att vi sover bättre med ett tungt täcke än ett lätt? Mats Adler menar att det ännu inte är vetenskapligt bekräftat, men det finns två huvudteorier.

– Den ena är att det här trycket över kroppen skickar en lugnande känslo-feedback till hjärnan, säger han.

Den andra teorin är att trycket skulle utlösa lugnande hormoner, som oxytocin, på samma sätt som sker för ett barn som ammar.

Helt enkelt finns inga vetenskapliga bevis för tyngdtäckets effekt – ännu. Men det finns mycket som tyder på att de funkar, inte minst tusentals användares upplevelser!

Se hela klippet här:

Var köper man ett tyngdtäcke?

Grått tyngdtäcke

Tyngdtäcket Pearl från Cura of Sweden finns att köpa på Åhléns. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Adtraction) (länk till butik)

Vitt tyngdtäcke

Hemtex tyngdtäcke Heavy Sleeper finns i tre olika vikter. Läs mer och köp här.

Grått tyngdtäcke

Grått tyngdtäcke med glaspärlor från Polar Night. Läs mer och köp här.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon   Foto: TT

Läs mer:

Tyngdtäcken är en snackis! Här kan du köpa dem

Därför pratar alla om tyngdtäcken – vi listar fördelarna!

Studie: 8 kända sanningar om sömnproblem – som inte stämmer

Utvald läsning