Så många timmar behöver du sova för att hålla din vikt

kvinna sover med leende
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar
1:15

Efter reklamen: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

(1:15)

Slå på ljud

Det är ingen nyhet att sömn är bra för hälsan, men forskning visar även att sömnen har inverkan på vår vikt. I en ny studie som i dagarna presenterades på European Congress on Obesity (ECO) har man undersökt förhållandet mellan sömn och vikt, samt exakt hur mycket sömn man behöver för att hålla en hälsosam vikt.

I studien lät man knappt 200 vuxna med övervikt att följa en strikt diet under åtta veckor. Deltagarna tappade i genomsnitt 12 % av sin kroppsvikt. Forskarna ville sedan ta reda på vad som påverkade upprätthållandet av viktminskningen under kommande år. Deltagarnas sömnvanor och sömnkvalitet mättes också.

Mindre än sex timmar sömn gav ökad BMI

Baserat på resultaten kunde man alltså konstatera att tillräckligt med sömn av god kvalitet var stor hjälp när det gäller att hålla vikten. Sedan tidigare vet man att träning är en bidragande faktor till god sömn. De i studien som tränade hade inte bara bättre sömntid och sömnkvaliteten, de kunde även upprätthålla den förbättrade sömnen - medan de som inte tränade inte gjorde det. Dessutom såg man att de deltagare som sov mindre än sex timmar per natt och som rapporterade dålig sömnkvalitet hade en ökning av sitt BMI under året.

— Det var spännande att vuxna som inte sover tillräckligt eller får dålig sömn efter viktminskning verkar mindre framgångsrika i att behålla vikten än de som har tillräckligt med sömn, säger Adrian Bough, en av forskarna bakom studien.

Studien ger oss ytterligare en anledning att prioritera vår sömn, minst sex timmar, enligt studien. Och dessutom, om du har svårt att sova, visar forskningen återigen att motion kan förbättra din sömn, vilket i sin tur hjälper till att hålla vikten.

Källa: MbgHealth

Foto: TT

Utvald läsning